olimpia, rövidhír, Sportpolitika — 2011/07/29 at 14:36

Közel a megegyezéshez az Amerikai és a Nemzetközi Olimpia Bizottság

by

A két szervezet jelentős lépéssel került közelebb az évek óta tartó nézeteltérésük felszámolásához a közvetítési jogdíjakból és a szponzorpénzekből származó jövedelem elosztását illetően.

Az Amerikai Olimpiai Bizottság [USOC] és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] vezető képviselői New Yorkban találkoztak, hogy folytassák megkezdett tárgyalásaikat a közvetítési jogdíjakból és a szponzorpénzekből származó jövedelem elosztásáról. A két szervezet között azért volt sokáig feszült a viszony, mert régi szerződések alapján az USOC 20 százalékos részesedést kap a globális szponzorpénzekből, és 12,75 százalékos részesedést az Egyesült Államokra vonatkozó közvetítési jogdíjakból, amit a nemzeti szövetségek többsége túlzott mértékűnek tart. Komoly összegekről van szó, hiszen az NBC televíziós csatorna a múlt hónapban 4,4 milliárd dollárt fizetett négy olimpia amerikai közvetítési jogáért.

Mindkét fél részéről optimista nyilatkozatok érkeztek a fejlődést illetően, és noha részleteket nem árultak el, kilátásba helyezték egy megállapodás-tervezet aláírását a közeljövőben. A NOB és az USOC eredetileg 2013-ra ütemezte a jövedelem-elosztás átstrukturálására vonatkozó további egyeztetéseket, de a jelek szerint a tervezettnél gyorsabban halad az ügy. A korábbi tárgyalásokhoz hasonlóan az USOC-ot Scott Blackmun, vezérigazgató, Larry Probst, elnök és Fraser Bullock, üzleti igazgató képviselte, míg a NOB részéről Gerhard Heiberg, a marketing bizottság vezetője, Richard Carrion, a pénzügyi bizottság vezetője és Christophe De Kepper, általános igazgató volt jelen. Az új formula 2020-tól lépne életbe.

Bár hivatalosan sosem hangzott el, de a két szervezet közt fennálló vitának volt betudható, hogy 2005-ben New York 2012-es pályázata, tavaly pedig Chicago 2016-os kandidálása bukott el az olimpiák helyszínéről való szavazás korai szakaszában. A 2020-as olimpia rendezésére szeptember 1-ig lehet jelentkezni, és ha addig létrejön a megállapodás az USOC és a NOB között, akkor nem zárható ki, hogy az amerikaiak ismét pályázni fognak. New York, Los Angeles, Dallas, Minneapolis és Tulsa azok a városok, amelyek szóba jöhetnek, hogy Atlanta [1996] után ismét az Egyesült Államokba vigyék az ötkarikás játékokat.

A 2020-as rendezésre eddig Róma, Madrid és Tokió jelentkezett hivatalosan, várhatóan hozzájuk csatlakozik még Isztambul és Doha is. Dél-Afrika korábbi szándékával ellentétben nem tervez pályázni, de nem zárták ki a lehetőségét annak, hogy meggondolják magukat. A 2020-as olimpia helyszínéről 2013 szeptemberében dönt a NOB Buenos Aires-ben.

Forrás: miamiherald.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Rekordméretűek a londoni olimpiai érmek

Bemutatták a jövő évi londoni olimpia érmeit, amelyek a nyári játékok történetének legnagyobb és legnehezebb medáljai lesznek.

Close