olimpia, rövidhír, Sportmarketing — 2011/07/28 at 16:20

Rekordméretűek a londoni olimpiai érmek

by

Bemutatták a jövő évi londoni olimpia érmeit, amelyek a nyári játékok történetének legnagyobb és legnehezebb medáljai lesznek.

Szerdán, a játékok rajtja előtt pontosan egy évvel a Trafalgar Square-en tartottak nagyszabású ünnepséget, ahol az angol királyi pár, Seb Coe, a 2012-es olimpia rendezőbizottságának vezetője és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] elnöke részvételével nyilvánosságra hozták a dobogósoknak járó medálokat.

A bemutatott érmek minden eddigi olimpiai éremnél nagyobbak: átmérőjük egyenként 85 milliméter, vastagságuk 7 milliméter, súlyuk pedig 375-400 gramm. A medálok egyik oldalán – hagyományos módon – a győzelem görög istennője, Niké látható amint kilép a Pantheonból, a másikon pedig egy öt szimbolikus elemből álló kompozíció, amely többek között a játékok logóját, valamint az angol főváros és a Temze folyó metafóráját is ötvözi az ékszerszerű dizájnban.

Az érmeket a brit David Watkins tervezte, akit tenderen választott ki a művészekből és a 2012-es olimpia rendezőbizottságának tagjaiból álló zsűri.

A londoni olimpia 16 napja alatt több mint 2100 érmet osztanak ki 302 győzelmi ceremónián. A medálokhoz szükséges érceket a Rio Tinto bányászati cég biztosítja. A nyersanyagot amerikai, valamint mongol lelőhelyekből nyerik ki, de fémek a Brit Király Pénzverde [Royal Mint] központjában, a dél-walesi Llantrisantban kerülnek megformálásra.

A 2012-es londoni paralimpiai játékok érmei, illetve azok dizájnere később kerülnek kihirdetésre.

Forrás: london2012.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

NFL: vége a lockoutnak, indulhat a 2011-es szezon

Hivatalosan is megegyeztek egymással a csapattulajdonosok és a játékosok az új kollektív szerződés ügyében, így késedelem nélkül kezdődhet meg az...

Close