FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2011/07/25 at 14:36

Életre szóló eltiltást kapott Bin Hammam a FIFA-tól

by

Kétnapos ülés után a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottsága életre szóló eltiltással sújtotta a katari Mohamed Bin Hammamot, a sportág ázsiai szövetségének volt elnökét, akit bűnösnek talált vesztegetés vádjában.

A FIFA etikai bizottsága azért indított vizsgálatot Bin Hammam ellen, mert a sportvezetőt meggyanúsították, hogy fejenként 40 ezer dollárért voksokat vásárolt a CONCACAF karibi térségében a nemzetközi szövetség június elsejei elnökválasztása előtt. Bin Hammamot emiatt május 29-én felfüggesztették, így három nappal később Sepp Blattert egyedüli indulóként újraválasztották és negyedik ciklusát kezdhette meg a FIFA élén.

Az ügyben tartott legújabb kétnapos meghallgatás után a FIFA szombaton hirdetett ítéletet: Bin Hammamot vétkesnek találták a szervezet etikai kódexének megszegésében, 7 különböző pontban, köztük a vesztegetésben is. A katari üzletember személyesen nem vett részt a tárgyaláson, hanem ügyvédei képviselték, azt azonban jelezte, hogy továbbra is ártatlannak vallja magát, nem fogadja el a bizonyítékokat és minden lehető fórumon fellebbez a döntés ellen. Bin Hammamnek először meg kell várnia a teljes jelentés kézhezvételét, ezt követően fordulhat a FIFA fellebbviteli bizottságához, majd elviheti az ügyet a semleges platformot képviselő Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz [CAS]. Bin Hammam a svájci polgári bírósághoz is fordulhat a Zürichben székelő szövetség ellen.

Chuck Blazer, akinek a nyilatkozata kirobbantotta a botrányt, elégedetten fogadta a döntést, amelyet precedens értékűnek nevezett, hangoztatva, hogy a szavazatvásárlás teljes mértékben elfogadhatatlan cselekedet és zéró tolerancia érvényes rá. A FIFA elnöke Sepp Blatter a Copa América fináléja miatt Argentínában tartózkodott az ítélet kihirdetésekor.

Forrás: Reuters

One Comment

  1. Pingback: Elégedetlenek az európai klubok a FIFA-val és az UEFA-val | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Szuperhősök Dallasban

A szuperhősök főszereplésével készült képregényeiről ismert Marvel Entertainment közös termékvonalat hozott létre a Dallas Cowboys amerikaifutball klubbal. Az NFL-csapat merchandising...

Close