rövidhír, Sportpolitika, többféle sportág — 2011/07/20 at 15:08

Gyógyszergyárral kötött együttműködést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség

by

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség [WADA] szoros partnerségbe lépett a GlaxoSmithKline gyógyszergyárral, hogy idejekorán kiszűrhessék azokat a készítményeket, amelyek teljesítménynövelő potenciállal rendelkeznek a sportban.

Újonnan kötött együttműködésük keretében a brit GlaxoSmithKline [GSK] gyógyszergyár a fejlesztés korai szakaszában lévő készítményeikkel kapcsolatos bizalmas információkkal látja el a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget [WADA]. A megállapodás a GSK valamennyi gyógyszerére vonatkozik, így időben kiszűrhetők azok a szerek, amelyek teljesítménynövelő hatásával a sportolók visszaélhetnek. Ha a fejlesztés során a GSK kutatói ilyen készítményeket találnak, akkor annak bizalmas tudományos adatait eljuttatják a WADA-hoz, és a szervezet doppingellenes szakértői még a gyógyszer hivatalos forgalomba kerülése előtt elkezdhetnek dolgozni a kimutatására vonatkozó eljáráson.

„A gyógyszeriparral közös munka elengedhetetlen ahhoz, hogy egy lépéssel előrébb járjunk a doppingolóknál, akiknek a tudományos szakértelme folyamatosan növekszik” – nyilatkozta John Fahey, a WADA elnöke.

A doppingellenes ügynökség tavaly júliusban írt alá egy szerződést a Gyógyszergyártók Világszövetségével [IFPMA], azzal kezdődött a bizalmas információk megosztását szolgáló hivatalos utak kiépítése a WADA és a gyógyszeripar között.

A GSK a 2012-es londoni olimpiát is segíti szakértelmével, ugyanis a rendezvény hivatalos partnere a laboratóriumi teszteket és felszereléseket illetően.

Forrás: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Kreatív mezmarketing a Manchester City-től

Az Oasis zenekar frontembereként ismertté vált Liam Gallagher mutatta be a Manchester City új szerelését, amely különleges dizájnt kapott: a...

Close