rövidhír, Sportpolitika, téli olimpia — 2011/07/07 at 15:13

Pjongcsang rendezheti a 2018-as téli olimpiát

by

A dél-koreai Pjongcsang igazolta az előzetes várakozásokat és harmadszori próbálkozásra győztesként került ki a 2018-as téli olimpia rendezési jogáért folytatott versenyből, megelőzve két európai vetélytársát, a németországi Münchent és a franciaországi Annecyt.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a dél-afrikai Durbanben zajló 123. NOB közgyűlés keretében bejelentette, hogy Pjongcsang rendezheti meg a 2018-as téli olimpiai játékokat. A voksolás előtt esélyesnek tartott Pjongcsang kandidálása két, a hajrában elbukott pályázat [2010, 2014] után ezúttal sikerrel járt, így az 1988-as szöuli játékok után Dél-Korea ismét olimpián láthatja vendégül a világ legjobb sportolóit.

A szavazás már az első körben eldőlt, miután Pjongcsang a 95 voksból 63-at begyűjtve elnyerte a szavazatok abszolút többségét a németországi Münchennel [25 szavazat], és a franciaországi Annecyvel [7 szavazat] szemben, így először rendezhet olimpiát. Legutóbb 1995-ben fordult elő, hogy kettőnél több jelentkező esetén már az első körben véget ért a voksolás, akkor Salt Lake City előzte meg három riválisát a 2002-es téli játékok lebonyolításáért.

A dél-koreai város pályázatában a téli sportok iránti növekvő ázsiai érdeklődést hangsúlyozták. Az utóbbi években igazi síparadicsommá váló Pjongcsang egyben új és óriási piacot is jelenthet a NOB számára. Az összes helyszín könnyen megközelíthető, fél órán belül elérhető bármelyik verseny, amelyeket korszerű és modern létesítményekben bonyolítanak le. A környezet védelme és a fenntartható fejlődés biztosítása is erős eleme volt a pályázatnak, a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett.

A téli olimpiák történetében harmadszor lesz házigazda ázsiai város, Szapporo (1972) és Nagano (1998) révén korábban Japán adott otthont a téli játékoknak, míg Szöul 1988-ban a nyári olimpiát bonyolította le.

A másik két kandidáló város videója:
München

Annecy

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A NOB közösségi média irányelvei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megjelenttette a 2012-es londoni olimpiára vonatkozó közösségi média útmutatóját, amely minden résztvevőre és akkreditált személyre érvényes....

Close