labdarúgás, rövidhír, Sportmarketing — 2011/07/04 at 13:43

Labdakörkép az európai topligákban

by

A sportszergyártók között nemcsak a legjobb csapatok edző- és mérkőzésruházatának, illetve a sztárjátékosok futballcipőjének beszállítói címéért folyik presztízsharc, hanem a topligák hivatalos labdáinak gyártói jogáért is. Nézzük, hogy milyen labdákkal rúgják a gólokat a következő szezonban Európa legrangosabb bajnokságaiban.

A futball nyári szünetében az átigazolásoké és a mezbemutatóké a főszerep, de egyre nagyobb figyelmet kapnak az egyéb sportszerek is. Azt már megszokhattuk, hogy a világ- és Európa-bajnokságokra évtizedek óta egyedi labdákat dobnak piacra a gyártók, de a labdabiznisz egyre komolyabb üzlet és jelentős marketingértékkel bírnak mind a sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatók, mind a márkákkal létrehozott képzettársítások, ezért napjainkban már az is természetes, hogy a topbajnokságok mérkőzéseit szintén saját hivatalos labdákkal játsszák. A minőségnek kiemelt figyelmet szentelnek a gyártók és a szövetségek egyaránt: a labdáknak meg kell felelniük a FIFA hét fázisból álló tesztelési és tanúsítási programjának, hogy az egyenletes teljesítmény biztosítása érdekében minden körülmény között tartsák kerületüket, formájukat, súlyukat és többi tulajdonságukat.

Az öt európai elitliga közül a Nike hármat mondhat magáénak: Angliában, Olaszországban és Spanyolországban is egyedi Seitiro labdák lesznek a hivatalos játékszerek a 2011-2012-es szezonban. A Premier League, a Serie A és a La Liga mellett a Seitiro szerepel a Nike által szponzorált nemzeti válogatottak – többek között: Brazília, Hollandia, Portugália – hazai mérkőzésein, illetve olyan nagy nemzetközi tornákon is, mint a Copa América, a Copa Libertadores, vagy az Ázsiai Bajnokok Ligája.

Németországban természetesen az adidas az úr. A Torfabrik a korábbi BL-labda továbbfejlesztése, és már két nappal a 2010-2011-es idény vége után bemutatták a nyilvánosságnak, valamint eljuttatták a Bundesliga 1 és Bundesliga 2 csapatainak, hogy a játékosoknak bőven legyen idejük hozzászokni, kitapasztalni.

Franciaországban a Ligue 1 és a Ligue 2 számára a Puma a hivatalos gyártó, amely rózsaszín labdával jött ki a következő bajnoki évadra.

Érdekesség, hogy Skóciában mindegyik első osztályú csapat a saját címerével és klubszíneivel személyre szabott Tensile labdát kapott a Mitre-től.

Végül a Bajnokok Ligája következő szezonjának labdája, a színpompás adidas Finale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Életbe lépett a lockout az NBA-ben

Nem vezettek eredményre a tárgyalások a tulajdonosok és a játékos-szakszervezet között, ezért a liga lockoutot hirdetett, amely legrosszabb esetben a...

Close