kosárlabda, rövidhír, Sportpolitika — 2011/07/01 at 15:11

Életbe lépett a lockout az NBA-ben

by

Nem vezettek eredményre a tárgyalások a tulajdonosok és a játékos-szakszervezet között, ezért a liga lockoutot hirdetett, amely legrosszabb esetben a következő szezon teljes elmaradását vonhatja maga után.

A csütörtöki, több mint három órás tárgyalást követően sem jutottak egyezségre az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság [NBA] vezetői, valamint a játékosok szakszervezetének [NBPA] képviselői a június 30-án lejáró kollektív szerződést [collective bargaining agreement – CBA] illetően, így éjféltől életbe lépett a lockout. Ez azt jelenti, hogy a klubtulajdonosok kizárják a játékosokat a szerződésükből, akik emiatt például még az edzőterembe se mehetnek be.

A két fél álláspontja között a következő tíz éves periódust tekintve 7 milliárd dollár a különbség. A néhány hete véget ért idényben a liga 4,3 milliárd dollár forgalmat generált, de David Stern, az NBA komiszárja 300 millió dolláros hiánnyal kalkulál, mert a 30 csapatból 22 veszteségesen működik. A jelenlegi rendszerben a játékosok a különböző költségek levonása után a kosárlabdához kötődő bevételek 57 százalékát kapják meg, amit a klubtulajdonosok szeretnének 50 százalékra csökkenteni, valamint a bérmaximumot csapatonként 45 millió dollárban határoznák meg az érvényben lévő 58 millió helyett.

Billy Hunter, a játékos-szakszervezet vezetője ellenben nem érti, hogyan lehet veszteséges a liga, amikor a helyszíni nézőszám, a televíziós nézettség és a merchandising bevételek mind nőttek ebben a szezonban. Az NBPA hatékonyabb jövedelemelosztási rendszert szorgalmazna, és 54,3 százalékra lenne hajlandó csökkenteni a bevételekből való részesedését, amely évente 100 millió dollárról való lemondást jelent részükről.

A felek abban egyeztek meg, hogy hamarosan folytatják a tárgyalásokat. Ha szeptember elejéig sikerül megegyezniük, akkor még rendben lemehet a következő szezon. Legutóbb az 1998/1999-es idényben került sor lockoutra az NBA-ban, akkor október helyett csak februárban kezdődött meg a 82-ről 50 mérkőzésesre rövidített alapszakasz.

Az NBA az NFL mellett a második amerikai major liga, amelyik 2011-ben lockoutot hirdetett. Az amerikaifutball ligában március óta tart a bérvita miatti kizárás.

Forrás: nba.com

2 Comments

  1. Pingback: NBA lockout: szabad az út a játékosok előtt Európába | Sportsmarketing

  2. Pingback: NBA lockout: 43 előszezonbeli mérkőzés törölve | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Tottenham tovább harcol a londoni Olimpiai Stadionért

A Tottenham Hotspur februárban vesztette el a londoni Olimpiai Stadionért folytatott küzdelmet a Wet Ham Uniteddel szemben. A klub képviselői...

Close