labdarúgás, női sportok, rögbi, Sportmarketing — 2011/06/24 at 13:25

A német női labdarúgás márkaereje

by

A női labdarúgásról sokkal kevesebb szó esik, mint a férfi futballról. Ez valahol érthető, hiszen a kettő népszerűsége össze sem hasonlítható, és az üzleti vonatkozásokban is hatalmas a különbség. A vasárnap kezdődő hatodik női labdarúgó világbajnokság kapcsán vizsgáltuk meg a címvédő és házigazda német válogatott lehetőségeit.

Vasárnap rajtol a hatodik női labdarúgó világbajnokság, tizenhat résztvevővel. Németország sorozatban harmadszor ülhet fel a trónra, ráadásul ezúttal a hazai pálya előnyét is élvezi. A tornára közel egymillió jegyet bocsátottak ki, ebből 900 ezer kerül értékesítésre a nagyközönség számára. A jegypolitika sokban különbözik a 2006-os férfi világbajnokságétól, amelynek szintén Németország adott otthont. Az árak alacsonyabbak – 10 és 200 euró között mozognak –, a fontos célcsoportnak számító családok és iskolák jelentős kedvezményekkel élhetnek, míg a „20Eleven” névre keresztelt kezdeményezés a csoportos vásárlókat vette célba azzal, hogy ha legalább tizenegyen összeállnak, akkor 20 százalék engedményt kapnak. A 2006-os tornával ellentétben a jegyek nem névre szólóak, tehát például az adott város összes mérkőzésére érvényes tikettet különböző személyek is használhatják. Eddig hozzávetőlegesen 700 ezer belépő talált gazdára, a rendezők ez alapján 25 ezres átlag nézőszámra számítanak. Komoly érdeklődés azonban csak a válogatott mérkőzéseket övezi: 2009-ben a német női válogatott hat hazai találkozója 22753-as átlagot hozott, ugyanakkor a női Bundesliga átlagos nézőszáma 2008-ban 1000 alatt maradt [887]. A férfi Bundesliga ugyanabban az évben 38612-es átlagot produkált.

A tervzett 27 millió eurós jegybevétel a rendezvény 51 milliós költségvetésének valamivel több mint a felét adja, a fennmaradó részt a szponzorok biztosítják. Szám szerint hat van belőlük – ők egyben a válogatottnak is a partnerei -, amely soha nem látott siker a német női labdarúgás történetében. A kulcsszó az exkluzivitás, a szervezők minden szektorból csak egyetlen vállalattal kötöttek megállapodást: a telekommunikációban a Deutsche Telekom, a kereskedelemben a Rewe lett a befutó, míg a bankok közül a Commerzbank, a biztosítók közül az Allianz, de nem szabad megfeledkezni a Deutsche Postról és a Deutsche Bahnról sem.

A szponzorok terén elért fejlődés mellett az általános érdeklődés és a népszerűség növekedését jól mutatja egy érdekes példa. A Panini először jelent meg a piacon a női labdarúgásnak dedikált matrica albummal, amely hatalmas sikert aratott Németországban. A bevezetés első két hetében olyan ütemben fogytak a matricák, hogy a gyártónak az eredeti 4,5 millió csomag után újabb egymilliót kellett nyomatnia. A nem várt eredménynek mindenki örül, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ezek az eladások közelébe sem érnek a férfi változatnak: a tavalyi dél-afrikai világbajnokság kapcsán 90 millió csomag matrica fogyott Németországban, míg a hazai rendezésű 2006-os vb alatt 160 millió csomag kelt el.

Természetesen, ha a hírverés és figyelemfelkeltés a cél, akkor női sportolók esetében kihagyhatatlan a kihívó fényképekkel való promóciózás. A német női focisták a Playboy magazin fotósai előtt pózoltak lenge öltözetben, hogy felkorbácsolják az érdeklődést a válogatott és a küszöbön álló világbajnokság iránt. A németek profizmusát azonban jól jellemzi, hogy a tornára – és zsinórban harmadik világbajnoki címükre – készülő szűk keretből senkit nem engedtek el fotózásra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A FIFA belső vizsgálata megerősítette Bin Hammam vesztegetési kísérletét

A FIFA etikai bizottsága „átfogó, meggyőző és ellenállhatatlan” bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy Mohamed Bin Hammam megpróbálta megvesztegetni a CONCACAF...

Close