olimpia, Sportmarketing — 2011/06/10 at 16:13

Bemutatták a londoni olimpia fáklyáját

by

Bemutatták azt a fáklyát, amellyel a jövő évi londoni olimpia váltófutása során viszik körbe Nagy-Britanniában az olimpiai lángot.

Sebastian Coe, a 2012-es olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságának ügyvezető elnöke a londoni St. Pancras pályaudvaron mutatta be az olimpiai fáklyát. A háromszög keresztmetszetű, aranyozott alumínium csövön 8000 lyukacska található. A fáklya minden apró részlete szimbolikus: a háromszög forma egyaránt utal a három londoni olimpiára – 1908, 1948 és 2012 -, illetve az ötkarikás játékok mottójára, a „Citius, Altius, Fortius” [Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben] szókapcsolatra. A 8000 apró lyuk pedig azt a 8000 ezer fáklyavivőt jelképezi, akik egy 8000 mérföldes váltófutás során körbehordozzák az olimpiai lángot Nagy-Britanniában, mielőtt az megérkezne a londoni Olimpiai Stadionba.

Az olimpiai fáklyát és kellékeit, így többek között a fáklyatartót, az olimpiai üstöt, valamint azokat a kiegészítőket, amelyekkel kerékpárhoz, kerekesszékhez lehet rögzíteni a fáklyát a váltó során, két londoni dizájner készítette. Edward Barber és Jay Osgerby pályázaton nyerte el a lehetőséget.

A fáklyának különböző kívánalmaknak kell megfelelnie: könnyűnek kell lennie, meg kell védenie a fáklyahordozót a láng hőjétől, és biztosítania kell, hogy a láng minden időjárási körülmények között fényes és jól látható legyen.

Forrás: telegraph.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az NBC 4,4 milliárd dollárt fizetett 4 olimpia amerikai közvetítési jogáért

Az NBC nyerte a 2014 és 2020 közötti négy olimpia – két-két téli, illetve nyári olimpia – amerikai közvetítési jogáért...

Close