olimpia, rövidhír, Sportgazdaság, Sportjog — 2011/06/09 at 16:22

Az NBC 4,4 milliárd dollárt fizetett 4 olimpia amerikai közvetítési jogáért

by

Az NBC nyerte a 2014 és 2020 közötti négy olimpia – két-két téli, illetve nyári olimpia – amerikai közvetítési jogáért kiírt tendert. 4,38 milliárd dollárt kínálva utasította maga mögé a Fox és az ESPN csatornákat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] hagyományosan egyszerre két olimpia amerikai közvetítési jogát szokta megpályáztatni, de a TV-csatornák kifejezett kérése volt a négy olimpiát átfogó csomag megvásárlásának lehetősége, annak ellenére, hogy a 2018-as téli, illetve a 2020-as nyári játékok helyszíne egyelőre kérdéses. A tenderen az NBC Universal, a Fox és az ESPN indult és végül az NBC 4,38 milliárd dolláros ajánlata lett a – sajtóértesülések szerint magabiztos – befutó. A csatorna 775 millió dollárt fizet a 2014-es szocsi téli olimpiáért, 1,226 milliárdot a 2014-es riói nyári ötkarikás játékokért, továbbá 963 milliót a 2018-as téli, és 1,418 milliárdot a 2020-as nyári olimpiáért.

Az NBC az Egyesült Államokban a nyári olimpiáknak 1988 óta, a téli olimpiáknak pedig 2002 óta a rendszeres közvetítője, de sikere előzetesen nem volt egyértelmű. A Comcast tulajdonában lévő vállalat olimpiákért felelős programigazgatója ugyanis több mint húsz éves szolgálat után idén májusban váratlanul kilépett a cégtől. Az NBC a legutóbbi tenderen, kilenc éve, 2,2 milliárd dollárt adott a 2010-es és a 2012-es ötkarikás játékokat magába foglaló csomagért. 2 milliárdot közvetlenül a közvetítési jogért, 200 milliót pedig szponzoráció formájában, az akkori anyavállalatán, a General Eelctricen keresztül.

A eredményhirdetésen jelen volt a NOB lausanne-i székházában az Amerikai Olimpiai Bizottság [USOC] elnöke, Larry Probst, valamint vezérigazgatója, Scott Blackmun is. Az USOC és a NOB viszonya korábban kifejezetten feszültnek számított, mert az USOC a régi szerződéseknek köszönhetően 20 százalékkal részesedik a NOB globális szponzori bevételeiből, valamint 12 százalékot kap az Egyesült Államokra vonatkozó közvetítési jogdíjakból, amely arányok a többi nemzeti bizottság véleménye szerint indokolatlanul magasak. A helyzet tavaly év végén kezdett enyhülni, amikor az USOC beleegyezett, hogy hozzájárul a 2010-es téli, és a 2012-es nyári játékok szervezésének adminisztrációs költségéhez, és tárgyalásokat indított a NOB-bal a jövedelem-elosztás átstrukturálására.

Forrás: usatoday.com

2 Comments

  1. Pingback: A NOB közösségi média irányelvei | Sportsmarketing

  2. Pingback: Közel a megegyezéshez az Amerikai és a Nemzetközi Olimpia Bizottság | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Lockout fenyegeti az NBA-t

Az NBA az NFL útjára léphet és a tulajdonosok lockoutot rendelhetnek el, ha nem sikerül megegyezniük a játékosok érdekképviseletével. A...

Close