autósport, rövidhír, Sportpolitika — 2011/06/06 at 13:36

F1: ellentmondásos jelen, gazdag jövő

by

Ismét szerepel az év elején törölt Bahreini futam a Forma 1 idei versenynaptárában, de a meghosszabbított évadot a csapatok nem fogadták lelkesen. A jövő azonban pénzügyileg fényesnek tűnik: a Formula Money kutatása szerint 2016-ra évi 3 milliárd dollár lehet a száguldó cirkusz kereskedelmi bevétele.

Visszakerült a Forma 1 idei versenynaptárába a márciusi szezonnyitónak szánt, de politikai zavargások miatt törölt Bahreini Nagydíj. A futam új időpontja október 30., amely eredetileg az idén debütáló Indiai Nagydíj dátuma lett volna, így annak költöznie kellett. A rendezők a szezon végén találtak üres helyet, ezért az Indiai GP december 11-ére került át és ezzel az utolsó futam lesz 2011-ben.

A csapatok nem fogadták kitörő örömmel, hogy az átszervezésnek köszönhetően két héttel meghosszabbodott az évad. Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség [FIA] korábbi elnöke pedig azért kritizálta a Bahreini Nagydíj visszaillesztését a versenynaptárba, mert szerinte a Forma 1 ezzel a bahreini kormány elnyomásának egyik eszközévé válik, amelyet arra használnak, hogy elkendőzze a történteket.

A vitatott döntések ellenére a Forma 1 pénzügyileg szép jövő elé néz. Az iparágat monitorozó Formula Money legújabb riportja szerint ugyanis a száguldó cirkusz éves kereskedelmi bevétele 2016-ra eléri a 3 milliárd dollárt. A 3,253 milliárd dollár a tavalyi 1,587 milliárd dollárhoz képest 105 százalékos növekedést jelent, vagyis évente 12,7 százalékos növekedési rátát. A gyarapodás egyik kulcstényezője a versenyrendezés jogdíja, amely a futó szerződések értelmében minden évben egyre magasabb. Tavaly ez a kategória adta a Forma 1 kereskedelmi bevételeinek több mint harmadát [568 millió dollárt].

A csapatok örömére a jutalmak szintén növekedni fognak. A Formula Money számításai szerint 2016-ban a pénzdíjak összege 1,575 milliárd dollár lesz, amelyből a legjobb konstruktőr 222 milliót kap. A tavalyi bajnok Red Bull Racing 87 millió dollárral gazdagodott.

A FIA közben nyilvánosságra hozta a Forma 1 jövő évi versenynaptárát is, amelyben már 21 futam szerepel. Erre a sportág történelmében még nem volt példa. A 2012-ben a Bahreini nagydíj ismét szezonnyitóként szerepel, míg a Magyar Nagydíj augusztus 5-én kapott helyet. Rövid szünet után visszatér az Egyesült Államok a száguldó cirkusz állomásai közé. Legutóbb 2001 és 2007 között Indianapolisban rendeztek Forma 1 futamokat, jövőre a texasi Austinban kerül majd sor a versenyre.

Forma 1 versenynaptár 2012

IdőpontHelyszínFutam
Március 11.SzahírBahreini Nagydíj
Március 18.MelbourneAusztrál Nagydíj
Április 1.Kuala LumpurMalajziai Nagydíj
Április 8.SanghajKínai Nagydíj
Április 22.JeongamDél-Koreai Nagydíj
Május 6.IsztambulTörök Nagydíj
Május 20.BarcelonaSpanyol Nagydíj
Május 27.Monte-CarloMonacói Nagydíj
Június 10.MontrealKanadai Nagydíj
Június 17.AustinAmerikai Nagydíj
Július 1.ValenciaEurópa Nagydíj
Július 15.SilverstoneBrit Nagydíj
Július 29.HockenheimNémet Nagydíj
Augusztus 5.HungaroringMagyar Nagydíj
Szeptember 2.SpaBelga Nagydíj
Szeptember 9.MonzaOlasz Nagydíj
Szeptember 30.SzingapúrSzingapúri Nagydíj
Október 14.SzuzukaJapán Nagydíj
Október 28.Új-DelhiIndiai Nagydíj
November 11.Abu DhabiAbu Dhabi Nagydíj
November 25.Sao PaoloBrazil Nagydíj

Forrás: bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Barcelona nyomdokain a Málaga

A spanyol topligában szereplő Málaga CF az UNESCO-val kötött mezszponzori szerződést, hogy közösen hirdessék a békét a sporton, az interneten...

Close