labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság, UEFA — 2011/05/27 at 17:32

A Bajnokok Ligája-döntő 2011 gazdasági hatása

by

A szombati Bajnokok Ligája-döntőben győztes klub összesen 126 millió eurót kereshet, egy magyar NB I-es futballcsapat éves költségvetésének több mint negyvenszeresét.

A Bajnokok Ligája hivatalos szponzora, a MasterCard megbízásából készült tanulmány szerint a győztesnek járó serleget magasba emelő klub 126 millió eurót kereshet a sorozat megnyerésével, de a vesztes sem jár rosszul, akár 73 millió euró bevétellel is számolhat. Az összegek a hivatalos díjazásból, a játékosok értéknövekedéséből, valamint a megnövő televíziós, és médiajogdíjakból adódnak.

Az elemzés alapján a londoni döntő 17,5 millió euróval hoz többet az európai gazdaságnak, mint a tavalyi: a kontinens gazdasági forgalmára gyakorolt hatás becsült értéke idén 369 millió eurót tesz ki. A bevétel jelentős részét a szurkolók utazási és szállásköltségei jelentik, de a rajongók sokat költenek merchandisingra, ételre és italra, milliók nézik majd a mérkőzést bárokban, éttermekben, vásárolnak fogyasztói cikkeket, és várhatóan a meccsre kötött sportfogadások száma is megugrik majd.

Az angol fővárosban 110 ezer szurkolóra számítanak. A londoni vállalkozások 52 millió eurós bevétellel számolhatnak, amely vendéglátásból, sportemléktárgyak értékesítéséből, reklámmegrendelésekből és események bevételeiből származik.

Londonon kívül a résztvevő csapatok otthonában – Manchesterben és Barcelonában – is jelentős gazdasági fellendülés várható, a győztes klub városa mintegy 18 millió euró többletet realizálhat. Európa egészét tekintve a mérkőzés hatása a 100 millió eurót is elérheti. A legnagyobb tengerentúli érdeklődés – az európaihoz hasonló mértékű gazdasági hatással – Dél-Amerikára tehető, mivel a kontinensről 12 futballista érintett a döntőben. Rekordbevételre készülhetnek a dél-amerikai televíziók, vendéglátóhelyek és kereskedők is.

ÉvHelyszínMérkőzésA győztes klub bevételeA rendező város bevétele
2007AthénAC Milan - Liverpool100 millió euró26 millió euró
2008MoszkvaChelse - Manchester United108 millió euró44,5 millió euró
2009MadridBarcelona - Manchester United110 millió euró45 millió euró
2010RómaBayern München - Internazionale120 millió euró50 millió euró
2011LondonBarcelona - Manchester United126 millió euró52 millió euró

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

FIFA: elnökválasztás előtt

Közeledik június elseje, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] elnökválasztásának időpontja. A szervezetet körülvevő ellentmondásos időkben a jelenlegi elnök Sepp Blatter...

Close