FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/05/11 at 16:45

A FIFA 20 millió euróval támogatja az Interpolt a fogadási csalások nyomozásában

by

A két szervezet célja labdarúgásban tetten érhető korrupció felszámolása.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] egy tízéves program keretében húszmillió euróval támogatja az Interpol munkáját a fogadási csalások felderítésében. Az első két évben 4-4, a következő nyolc évben pedig évi 1,5 millió eurót kap a nyomozó hatóság. Az Interpol a FIFA anti-korrupciós feladatok ellátására külön osztályt hoz létre Szingapúrban, a világ legkevésbé korruptnak tartott országában.

A program célja a szabálytalan és illegális fogadások felszámolása, a csalások megakadályozása. A nemzetközi szervezett bűnözés elleni harcban az Interpol 188 országra kiterjedő hálózatára alapoznak, míg a kezdeményezés másik része a legmodernebb képzési, oktatási és megelőzési eljárásokra épít, amelyben játékosok, játékvezetők és a labdarúgás egyéb hivatalos személyei részesülnek. Az együttműködés erősítésére a FIFA létrehozott egy dedikált munkacsoportot, amelynek tagjait a szervezet jogi osztálya, biztonsági részlege, valamint az Early Warning System vállalat adja. Ez utóbbit szintén a FIFA alapította az égisze alá tartozó mérkőzésekre kötött fogadások folyamatos ellenőrzésére.

A futballmeccsekre kötött illegális fogadások mértéke egyedül Ázsiában több százmillió dolláros nagyságrendűre tehető. Az Interpol a 2010-es labdarúgó világbajnokság ideje alatt Kínában, Malajziában, Szingapúrban és Thaiföldön közel 800 bűntanyára csapott, amelyek összesen 155 millió dollár értékű fogadási tétet kezeltek.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Budapesti irodát nyitott az MP & Silva

Vezető nemzetközi sportmédia ügynökség, az MP & Silva nyitott irodát Budapesten, hogy erősítse a kelet-európai pozícióját, és hatékonnyá tegye partnerei...

Close