labdarúgás, rövidhír, Sport PR, UEFA — 2011/05/06 at 16:56

Drasztikus lépéseket fontolgatnak a huligánok ellen Görögországban és Lengyelországban

by

Mindkét ország kupadöntője szurkolói verekedésbe torkollott, a hatóságok szigorú lépéseket terveznek a helyzet javítására.

A görög kormány arra figyelmeztetett, hogy megvonja a professzionális futball ligák támogatását, ha a helyi labdarúgó szövetség nem változtat a fegyelmi szabályozáson a sportot sújtó erőszak megfékezése érdekében. „Muszáj, hogy intézkedéseket tegyünk azok ellen, akik petárdákat, tűzijátékokat dobálnak a pályára, vagy behatolnak a játéktérre. Miért támogassunk egy olyan sportágat, amelyik szégyenteljes?” – nyilatkozta Giorgos Nikitiadis, kulturális és idegenforgalmi miniszter-helyettes.

Nikitiadis olyan súlyos büntetést sem tart kizártnak, mint például csapatok kizárása a ligából. A miniszter-helyettes azután találkozott a Görög Labdarúgó Szövetség elnökével, Sophocles Pilavios-szal a rendelkezések megbeszélésére, hogy a múlt szombati kupadöntőt követően a rendőrség összecsapott a szurkolókkal és 13 huligánt letartóztattak. A mérkőzést félbe kellett szakítani, amikor az AEK Athén 3-0-s vezetésekor az Atromitos ellen a szurkolók a pályára özönlöttek. A hatóságok jelentései szerint a harcokban 22 rendőr sérült meg, közülük öt kórházi ápolásra szorult.

Hasonló események történtek Lengyelországban a Legia Varsó – Lech Poznan kupadöntő után. A szurkolói rendbontásnak ráadásul az UEFA képviselői és a lengyel kormány tagjai is szemtanúi voltak, amely különösen kellemetlen a jövő évi Európa-bajnokság társrendezője számára. Az UEFA korábban is többször kritizálta a lengyel huligánok viselkedését, ezúttal sem a lengyel szövetség, sem a rendőrség nem jeleskedett a helyzet kezelésében. Donald Tusk lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a jövőben zárt kapuk mögött kell játszani azokat a mérkőzéseket, amelyek biztonságos lefolyását a hatóságok nem tudják garantálni. Tusk azzal vádolja a klubokat, hogy együttműködnek a renitens szurkolókkal.

Forrás: AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hatékonyabb sportirányítást ígérnek az új sporttörvénnyel

Egyszerűbb, átláthatóbb és eredményesebb sportirányítás jöhet létre Magyarországon a sportról szóló törvény újraszabályozása után, amelynek legfőbb pontjai az egycsatornás finanszírozás...

Close