labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/05/02 at 08:07

Gondok a 2014-es vb előkészületeivel

by

A stadionok lassabban épülnek a tervezettnél, a reptér gondok közlekedési problémákat vetítenek előre, az ENSZ pedig a kilakoltatások miatt az emberi jogok megsértésével vádolja a szervezőket.

A FIFA illetékesei már többször figyelmeztették a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokság szervezőit, hogy az előkészületek nem megfelelő ütemben haladnak. Legutóbb a nemzetközi szövetség elnöke, Sepp Blatter adott hangot nemtetszésének, kiemelve, hogy három évvel a torna kezdete előtt Brazília rosszabbul áll, mint ahogyan az előző ciklusban Dél-Afrika állt ugyanebben a szakaszban. Blatter még azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem gyorsulnak fel a stadionépítések, akkor Rio de Janeiro és Sao Paolo kimaradhat a világbajnokság szokásos teszt eseménye, a 2013-as Konföderációs Kupa programjából. A kedélyeket Ricardo Teixeira, a rendezőbizottság elnöke próbálta nyugtatni azzal, hogy garanciát kapott a két állam képviselőitől a határidők tartására.

A stadionoknál még komolyabb problémát jelent a repterek helyzete. Brazília legjelentősebb alkalmazott gazdasági kutatóintézete, az Ipea már nem az első szervezet, amelyik elmarasztaló tanulmányt közölt a témában. Az Ipea szerint a tizenháromból mindössze kettő terminál állapota a tervek szerinti. De még ha mind a tizenhárom reptér elkészülne a vb-re, 10 akkor is a kapacitásán felül működne a torna ideje alatt. A gondok súlyosságát az adja, hogy a hosszú távú utazások szinte kizárólag légi úton kivitelezhetők az országban.

A múlt hét végén az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a megfelelő lakhatással foglalkozó különmegbízottja, Raquel Rolnik marasztalta el a világbajnokság szervezőbizottságát, mert vizsgálatai szerint a 2014-es világbajnoki és 2016-os olimpiai készülődés jegyében történő kilakoltatások emberi jogokat sértenek. A szakértő az átláthatóság, a konzultáció, a tisztességes tárgyalás és az érintett közösségek bevonásának hiányát tette szóvá. Rolnik tapasztalatai azt mutatják, hogy az építkezések miatt kilakoltatottak számára nem biztosítottak elég időt, nem álltak rendelkezésükre alternatívák, illetve nem kaptak megfelelő kompenzációt.

Forrás: bloomberg.com

One Comment

  1. Pingback: Négy város versenyez a 2014-es labdarúgó világbajnokság nyitóünnepségéért | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

205 himnuszt rögzíthetnek a londoni filharmonikusok az olimpiára

A Londoni Filharmonikus Zenekar nyerte a pályázatot, hogy feljátszhassa a 2012-es olimpián résztvevő 205 nemzet himnuszát.

Close