labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika, UEFA — 2011/04/26 at 08:04

Megalakultak az EURO 2016 döntéshozó szervei

by

Jacques Lambertet iktatták be a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság rendezőbizottságának elnöki posztjára, valamint az irányítóbizottság élére. Lambert készítette fel Franciaországot az 1998-as futball-vb házigazda szerepére is.

A Francia Labdarúgó Szövetség [FFF] párizsi központjában lefektették a 2016-os Európa-bajnokság rendezési alapelveit, továbbá elhatározták két fontos döntéshozó szervezet felállítását.

Az egyik ilyen szervezet az EURO 2016 stratégia irányítóbizottsága, amely a torna rendezésének kulcsszereplőit foglalja magába, és biztosítja köztük a folyamatos információáramlást, valamint lehetőséget ad az érzékeny problémák kezelésére is. A nyolctagú bizottságban négy UEFA képviselő mellett helyet kap az FFF elnöke, a kormány részéről a francia sportminiszter, és amint végleges lesz a rendező városok listája, egy személy az ő meghatalmazásukkal. A testület élére Jacques Lambertet nevezték ki, aki komoly tapasztalatokkal rendelkezik ezen a téren, ugyanis ő volt a vezetője az 1998-as francia világbajnokságnak is. Michel Platini, az UEFA – francia – elnöke rendszeres résztvevője lesz a bizottság üléseinek.

A másik szervezet, amelynek létrehozásáról határoztak, az EURO 2016 SAS névre keresztelt vállalat. A 95 százalékban az UEFA és 5 százalékban az FFF tulajdonában lévő részvénytársaság az Európa-bajnokság rendezésének operatív teendőiért felelős. Az elnöki tisztséget szintén Jacques Lambert látja el.

A 2016-ban első alkalommal új gazdasági modell szerint rendezik meg a kontinensviadalt. Az UEFA kezében marad az esemény valamennyi joga és az összes bevétel kezelése, cserébe az eddigi gyakorlattal ellentétben – amikor a házigazda pénzügyi felelőssége volt a rendezés – az európai szövetség állja a szervezési költségeket.

Jelenleg tizenegy város versenyez kilenc helyért, hogy otthont adhasson az Európa-bajnokság mérkőzéseinek: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nancy, Nizza, Paris [Parc des Princes stadion], Saint-Denis [Stade de France stadion], Saint-Etienne és Toulouse közül kell szelektálni szeptember közepéig. A franciaországi lesz az első kontinensviadal, amelyen 24 válogatott vesz részt.

Az EURO 2016 rendezésének mérföldkövei:

  • 2012. második fele: a hivatalos logó kihirdetése
  • 2014. február/március: selejtezőcsoportok sorsolása
  • 2014. szeptember: a hivatalos kabalafigura nyilvánosságra hozatala
  • 2015. március: a jegyértékesítés kezdete
  • 2015. december: az Európa-bajnokság döntőinek sorsolása
  • 2016. június/július: az Európa-bajnokság döntői

Forrás: uefa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Mondd ki a boldogító igent a kedvenc csapatod stadionjában

Az MLB-ben szereplő Philadelphia Phillies egy ékszerkereskedő vállalattal kötött szerződést a csapat stadionjában tartott házasságkötések és eljegyzések szponzorációjára.

Close