labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/04/21 at 11:46

Di Benedetto bevette Rómát

by

Hosszas egyeztetések után a Thomas Di Benedetto amerikai üzletember által vezetett konzorcium lett az olasz Serie A-ban szereplő AS Roma új tulajdonosa.

Thomas Di Benedetto vezette üzleti csoport 70,3 millió euróért 67 százalékos tulajdonrészt szerzett az AS Romában, ezzel az amerikai iparmágnás átvette az irányítást a klub élén. Az új tulajdonosi konzorcium 60 százalékban Di Benedettoé 40 százalékban pedig az UniCredit banké. Az ügy a formalitásnak tekinthető hatósági jóváhagyás után zárul le hivatalosan, az előírások szerint az új tulajdonosnak a fennmaradó részvényekre nyilvános vételi ajánlatot kell tennie.

Az átvétel közel egyéves huzavonát zár le. A Roma korábban 18 éven keresztül a Sensi család birtokában állt: 1993-tól Franco Sensi olajmágnás, majd 2008-ban bekövetkezett halála után legnagyobb lánya, Rosella Sensi ült a klub elnöki székében. 2010 nyarán Rosella az Italpetroli [a család cége] hitelezőjével, az UniCredit bankkal szemben fennálló 325 millió eurós hiteltartozásuk rendezése érdekében kénytelen volt az egyesület értékesítésébe belemenni. A jelentkezők közül végül Di Benedetto bizonyult a megfelelő vevőnek.

Az amerikai üzletember az első külföldi tulajdonos az olasz topligában, érkezését üdvözölte Silvio Berlusconi, az ország miniszterelnöke, aki a bajnokaspiráns AC Milan tulajdonosa is egyben. Di Benedetto nem ismeretlen a sportvilág számára, érdekeltsége van a New England Sports Ventures vállalatban, amely a Boston Red Sox baseball csapatot és az angol Premier League-ben szereplő Liverpoolt is magáénak vallhatja. Ez utóbbi még okozhat problémát számára, ugyanis az UEFA szabályai szerint nem szerepelhet egy versenysorozatban – például a Bajnokok Ligájában – a két klub ugyanattól a tulajdonostól. Márpedig, ha az európai szövetség úgy ítéli meg, hogy a Liverpoolban is „meghatározó ráhatása van a döntéshozatalra”, akkor ez az eset áll fenn, és az alacsonyabban rangsorolt csapat nem indulhat el a sorozatban.

Forrás: telegraph.co.uk
Képek: AP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az NFL lockout még érvényben, de már őszi londoni vendégszereplést szerveznek

Noha még nem rendeződött a helyzet az NFL-csapatok tulajdonosai és a játékosok érdekvédelmi szervezete között az új kollektív szerződést illetően,...

Close