labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/04/12 at 10:51

Új tulajdonos az Arsenal élén

by

Stan Kroenke amerikai üzletember többségi tulajdont szerzett az angol Premier League-ben szereplő Arsenal-ban, és ajánlatot tett a maradék részvényekre, ezzel 731 millió fontra értékelte a klubot.

Az amerikai milliárdos saját vállalata, a Kroenke Sports Enterprises [KSE] révén 2007-ben szerezte első, 9,9 százalékos részvénypakettjét az Arsenalban, majd fokozatosan növelte érdekeltségét és a legnagyobb részvénycsomag tulajdonosaként 2009 vége óta 29,9 százalékon állt, mindössze néhány részvénnyire attól, hogy nyilvános vételi ajánlatot kelljen tennie. Kroenke végül elszánta magát a döntő lépésre és Danny Fiszman [16.1%] valamint Nina Bracewell-Smith [15.9%] részvénypakettjeit felvásárolva 62,89 százalékra növelte részesedését. A maradék részvényekre szóló kötelező ajánlatát – az átlagos értéknél magasabban – 11.750 fonton tette meg, ezzel 731 millió fontra értékelte az Arsenalt.

A hírek szerint a második legnagyobb részvénycsomaggal rendelkező Alisher Usmanov megpróbált ellenajánlatot tenni, de kísérlete nem sikerült. Az üzbég iparmágnásnak visszautasíthatja Kroenke ajánlatát, noha az amerikai akkor is átveszi az irányítást. Usmanovnak 27 százalékos részesedése ellenére eddig még a klub igazgatótanácsába sem sikerült bekerülnie.

A csapat szurkolói támogatásukról biztosították az új tulajdonost, és remélik, hogy szerepük fontos marad az Arsenal szerkezetében. A szimpatizánsok abban is bíznak, hogy a nagy angol klubok közül utolsóként, a szurkolók továbbra is birtokolhatnak részvényeket.

Azzal, hogy az Arsenal Kroenke kezébe került, tízre nőtt a külföldi tulajdonban lévő Premier League csapatok száma. A KSE az észak-amerikai major ligákban is komoly érdekeltséggel rendelkezik. Irányítása alá tartozik a Denver Nuggets [NBA], a Colorado Avalanche [NHL], a St Louis Rams [NFL], valamint a Colorado Rapids [MLS].

Forrás: bbc.co.uk

One Comment

  1. Pingback: A szurkolók bánatára véget ért az Arsenal Fanshare programja | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Női kézilabda Európa-bajnokságot rendezhet Magyarország 2014-ben

A magyar-horvát pályázat nyerte a 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát. A tornát december 7. és 21. között bonyolítják le,...

Close