kézilabda, rövidhír, Sportpolitika — 2011/04/11 at 16:41

Női kézilabda Európa-bajnokságot rendezhet Magyarország 2014-ben

by

A magyar-horvát pályázat nyerte a 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát. A tornát december 7. és 21. között bonyolítják le, győztese részvételi jogot szerez a 2016-os riói olimpiára.

Pénteken Bécsben ülésezett az Európai Kézilabda Szövetség [EHF], ahol Magyarország és Horvátország közös pályázatának ítélték oda a 2014-es női kézilabda Eb-t az utolsóként állva maradt ellenféllel, Törökországgal szemben.

Magyarország eddig egyszer, 2004-ben – akkor társ nélkül – rendezett női kézilabda Európa-bajnokságot, és a Kiss Szilárd által irányított magyar válogatott bronzérmet szerzett a hét évvel ezelőtti tornán. A közös rendezésben is van már tapasztalatunk, hiszen 1995-ben Ausztriával adtunk otthont a női világbajnokságnak.

A pályázat alapján hét város látja majd vendégül a kontinens legjobbjait, hazánkban Győrben [a leendő Győr Arénában], Debrecenben, Veszprémben és Budapesten, Horvátországban pedig Zágrábban, Eszéken és Varasdon rendeznek mérkőzéseket a tervek szerint. A döntőt a Papp László Budapest Sportarénában játsszák. A tornát 2014. december 7–21. között rendezik meg, ez lesz a második női Eb, amelynek két ország ad otthont, tavaly Norvégia és Dánia rendezett közösen. Hazánk a horvátokkal korábban megpályázta a 2014-es férfi Európa-bajnokságot is, ám azt Dániának ítélte az EHF.

Sinka László, a magyar szövetség elnöke az MKSZ honlapjának nyilatkozott:
“Rendkívül nagy öröm számomra, hogy az emlékezetes, 2004. évi női Európa-bajnokság után tíz évvel ismét vendégül láthatjuk a kontinens legjobb válogatottjait. Azért is aktuális egy ilyen rangos esemény hazánkba hozatala, mert nagy lökést adhat a magyar kézilabdasport fejlődéséhez, gazdasági háttere megerősödéséhez, egyidejűleg nagy esélyt ad a játékosoknak és a szurkolóknak is. Ahhoz, hogy minden a terveink szerint alakuljon, időben el kell készülnie a Győrbe tervezett fantasztikus új sportcsarnoknak, és a Veszprém Arénában, valamint Eszéken is szükség lesz néhány kisebb átalakításra.”

Damir Poljak, a Horvát Kézilabda Szövetség főtitkára is nagy várakozással tekint az Eb elé: “Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy lehetőséget kaptunk a 2014-es női Európa-bajnokság megrendezésére, ezáltal folytathatjuk azt a hagyományt, hogy országunk jelentős kézilabda eseményeknek adhat otthont. Várakozással tekintünk az Eb elé, és bízunk abban, hogy a Magyar Kézilabda-szövetséggel együttműködve a női Európa-bajnokságok történetében a rendezést sikerül új színvonalra emelnünk. Szeretettel várunk mindenkit Magyarországon és Horvátországban, 2014-ben!”

Forrás: handballnet.hu, MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A földrengés átírta a rögbi-vb menetrendjét

A földrengés sújtotta új-zélandi Chritchurch nem tud mérkőzést rendezni az ősszel esedékes rögbi-vb során, ezért a szervezők átdolgozták a menetrendet.

Close