autósport, rövidhír, Sportgazdaság, Sportpolitika — 2011/04/06 at 14:29

A FIA nagyobb részesedést szeretne a Forma 1 bevételeiből

by

Jean Todt, a FIA elnöke igyekszik kilépni egy százéves szerződés árnyékából, és az eddiginél számukra pénzügyileg kedvezőbb megállapodás elérésére törekszik a Forma 1 kereskedelmi bevételeit elosztó Concorde Agreement tárgyalása során.

A Forma 1 kereskedelmi alapdokumentumának számító, a csapatok részvételét, valamint a televíziós jogdíjakból és a versenydíjakból való részesedését rögzítő Concorde Agreement hatálya 2012. december 31-én jár le. Az új szerződés részleteiről való tárgyalások várhatóan még az idén elkezdődnek a három aláíró szervezet, a Nemzetközi Automobil Szövetség [FIA], a Foma 1-es csapatok szövetsége [FOTA] és a Forma 1 kereskedelmi jogait birtokló, a Bernie Ecclestone vezette holding leányvállalataként működő Formula One Administration [FOA] között.

Mivel hatalmas pénzekről van szó, érthető, hogy mindegyik fél próbál jó pozíciót szerezni magának. Nincs ezzel másként Jean Todt sem, aki a FIA észére szeretne előnyös üzletet kötni. Fájó pont, hogy az elődje, Max Mosley 2001-ben 300 és 350 millió dollár közötti összegért 100 évre eladta Ecclestone cégének a Forma 1 kereskedelmi jogait. A lépés szükségszerű volt az Európai Bizottság versenyellenes vizsgálatai miatt, de a végrehajtás – főleg az érvényesség időtartama – kérdőjeleket hagy maga után.

„Tíz évvel ezelőtt még nem volt jelen az a rengeteg kifinomult elektronikai megoldás, amelyeket napjainkban élvezhetünk tévénézés közben. Ennek mindnek ára van. Ezt figyelembe kell vennünk a tárgyalások során, mert szeretném biztosítani, hogy a FIA korrekt részesedést kapjon. A költségeink nagyobbak, mint 10 éve voltak. A fejlődésnek ára van” –nyilatkozta Jean Todt a Financial Times-nak.

Todt és Ecclestone között nem felhőtlen a viszony. Ecclestone gyakran tesz sértő megjegyzéseket Todtra, illetve az általa képviselt szervezetre, de Todt reméli, hogy sikerül az ügyet ellenségeskedés nélkül megoldani.

Forrás: uk.eurosport.yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Különleges NASCAR szponzori szerződések

A NASCAR Truck Series-ben egy amerikai politikai mozgalom, míg a NASCAR Nationwide Series-ben egy nem felekezeti vallási közösség vállalt érdekeltséget...

Close