olimpia, parasport, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/03/28 at 13:09

Brit összetűzés a londoni olimpia költségvetése miatt

by

A Brit Olimpiai Bizottság és a Londoni Olimpia Rendezőbizottsága képtelenek rendezni nézeteltérésüket a 2012-es játékok költségelszámolása tekintetében ezért a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak jogorvoslatért.

A Brit Olimpiai Bizottság [BOA] hetek óta heves vitában áll a Londoni Olimpia Rendezőbizottságával [LOCOG], a két szervezet ugyanis eltérő állásponton van a 2012-es játékok jövedelemelosztása tekintetében. A BOA, amelynek 20 százalék részesedés jár az olimpia profitjából, külön kezelné a paralimpia költégeit, míg a LOCOG egy eseménynek tekinti az olimpiai és a paralimpiai játékokat.

Összetűzésüknek az sem vetett véget, hogy kikérték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] véleményét. A NOB a LOCOG mellé állt, de a BOA ezt nem tudta elfogadni, ezért a Nemzetközi Sportdöntőbíróság [CAS] elé vitte az ügyet.

A vita múlt hét csütörtökön hágott a tetőpontjára, amikor a BOA első két emberét, Colin Moynihan elnököt és Andy Hunt ügyvezetőt a LOCOG kitiltotta az üléseiről feszültséggerjesztés miatt. A BOA így is négy fővel képviselteti magát a LOCOG testületében, és a két nemkívánatos személyt másokkal helyettesítheti, ellenlépést nem fontolgatnak.

Megszólalt az ügyben a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság [IPC] vezetője, Xavier Gonzalez is, aki LOCOG és a NOB álláspontját támogatja. Gonzalez szerint a 2012 londoni olimpiai és paralimpiai játékok egy integrált sport ünnep, amelynek a vízióját a BOA aláássa. A spanyol sportvezető a brit médiának címzett nyílt levelében azt állítja, hogy az olimpia paralimpiai része nem lesz veszteséges, hanem bőven megtermeli a költségeit.

Az eset pikantériája, hogy NOB hivatalos személyei a héten érkeznek Londonba az olimpia előkészületek ellenőrzésére.

Forrás: Associated Press

One Comment

  1. Pingback: Kibékült a londoni olimpiai bizottság a szervezőkkel | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Műfelhőket vethetnek be a hőség ellen a katari vb-n

A Katari Egyetem mérnökei műfelhőket építettek, amelyek árnyékba boríthatnák a stadionokat és edzőközpontokat a 2022-es labdarúgó világbajnokság során, így biztosítva...

Close