labdarúgás, Sportmarketing — 2011/03/25 at 16:49

Műfelhőket vethetnek be a hőség ellen a katari vb-n

by

A Katari Egyetem mérnökei műfelhőket építettek, amelyek árnyékba boríthatnák a stadionokat és edzőközpontokat a 2022-es labdarúgó világbajnokság során, így biztosítva elviselhetőbb körülményeket a hőségben a játékosok és nézők számára.

Futurisztikus találmánnyal rukkoltak elő a Katari Egyetem mérnökei a hőség és a tűző nap ellen: a stadionok felett lebegő, távirányítású mesterséges felhőkkel árnyékolnák be a létesítményeket az első közel-keleti rendezésű futball vb idején. A könnyű, karbonszerkezetes, héliummal töltött felhőket négy darab napelemes motor mozgatja, amelyeket távszabályzóval irányíthatnak.

A Perzsa-öbölben nyáron nem ritka a 40 Celsius feletti hőmérséklet, amely aggodalmakat váltott ki a játékosok és a szurkolók egészségét illetően. A katari vb-pályázatban a szervezők azt ígérték, hogy a mérkőzéseket légkondicionált stadionokban rendezik majd, amelyhez szintén napenergiát használnák fel. Később az is felmerült, hogy a világbajnokságot a téli hónapokban rendeznék, de ez egyrészt az összes topbajnokság versenynaptárának átalakítását igényelné, másrészt bezavarna a téli olimpia menetrendjébe is, ezért a FIFA elvetette ezt az ötletet.

A probléma alternatív megoldása lenne a műfelhő, amelynek előállítása félmillió dollárba kerül darabonként, viszont a sorozatgyártással csökkenthetők a költségek. A mesterséges felhők a futball vb után más létesítmények, vagy területek árnyékolására is használhatók.

Forrás: bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ki kereste a legtöbbet a labdarúgásban 2010-ben?

A tekintélyes francia szaklap, a France Football legfrissebb összeállítása szerint Lionel Messi és Jose Mourinho 2009 után 2010-ben is megőrizte...

Close