olimpia, rövidhír, Sportmarketing — 2011/03/23 at 18:00

Kihirdették a londoni olimpiai fáklya tervezőit

by

Két londoni dizájner, Edward Barber és Jay Osgerby, készítheti el a 2012-es olimpia és paralimpia fáklyáját, annak tartóját, kiegészítőit, illetve csomagolását, valamint azt az üstöt, amelyben az olimpiai láng égni fog a versenyek ideje alatt. Az alkotást idén júniusban hozzák nyilvánosságra.

Edward Barber és Jay Osgerby nyerték azt a tender, amelyet a londoni olimpia szervezőbizottsága írt ki az olimpiai fáklya tervezésére. A két dizájner egy művésziskolában találkozott először, azóta közös stúdióban dolgoznak. Alkotásaikkal találkozhatunk a londoni V&A múzeumban, vagy a New York-i Metropolitanben, munkáikat számos díjjal jutalmazták már.

Az olimpiai fáklya elkészítése mellett további kellékek megtervezése is az ő feladatuk. Így a fáklyatartó, az olimpiai üst, azok a kiegészítők, amelyekkel kerékpárhoz, kerekesszékhez lehet rögzíteni a fáklyát a váltó során, vagy azok a katlanok, amelyekben a láng ég majd, amíg a váltó megpihen ebédidőben és éjszakára, mind az ő kezük alól fog kikerülni.

A fáklyának különböző kívánalmaknak kell megfelelnie: könnyűnek kell lennie, meg kell védenie a fáklyahordozót a láng hőjétől és biztosítania kell, hogy a láng minden időjárási körülmények között fényes és jól látható legyen.

A lángot a hagyományok szerint Olümpia városában gyújtják meg úgy, hogy a nap sugarait egy parabolikus tükörrel összegyűjtik. Az olimpiai láng 2012. május 18-án érkezik Görögországból Nagy-Britanniába, ahol egy 70 napos olimpiai váltó keretében nyolcezer kiválasztott hordozza körbe, mielőtt július 27-én megérkezik a londoni Olimpiai Stadionba.

Az olimpiai váltó eredete az ókori Görögországba nyúlik vissza, amikor hírnököket küldtek szét Olümpiából, hogy a versenyek időpontjáról tájékoztassák a népet, és a harcok beszüntetésére szólítsák fel a hadban állókat. A szokás a modern korban 1936-ban, a berlini olimpia idején éledt újra.

A korábbi olimpiai fáklyák képei, illetve az olimpiai váltók távjainak hossza, időtartama, valamint a fáklyahordozók száma megtalálható itt.

Forrás: bbc.co.uk

One Comment

  1. Pingback: Bemutatták a londoni olimpia fáklyáját | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ingyen kapott stadion névadói jogot a Livestrong alapítvány

Az MLS-ben szereplő Sporting Kansas City non-profit névadói megállapodást írt alá Lance Armstrong alapítványával, a rákbetegség ellen harcoló Livestrong Foundations-szel.

Close