rövidhír, Sportgazdaság, többféle sportág — 2011/03/17 at 10:31

A sportszervezetek részesedést kérnek a sportfogadásokból származó bevételből

by

Az elmúlt napokban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az UEFA is amellett foglalt állást, hogy a sportszervezeteket részesedés illeti a sportfogadások bevételéből. A törvényi szabályozás biztosítását a politikai hatóságoktól várják.

A Professzionális Labdarúgó Stratégiai Tanács [Professional Football Strategy Council – PFSC] múlt heti ülése után adott ki közleményt a sportfogadások ügyében vallott nézeteiről. A PFSC szerint a jogtulajdonosoknak pénzügyi kompenzáció jár a sportfogadásokból származó bevételekből, amiért olyan eseményeket hoznak létre, amelyek a fogadások alapját biztosítják. Az így kapott jövedelmet a professzionális labdarúgás mellett a tömegsportba forgatnák vissza, valamint a fogadási csalások elleni harcra fordítanák.

A futball valamennyi érintettjének – nemzeti szövetségek, ligák, egyesületek, játékosok – képviselőiből álló szervezet a politikai hatóságoktól várja a törvényi háttér biztosítását, akár egyedi nemzeti szintű szabályozással, akár egységes európai törvényhozással.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] elnöke szintén hasonló véleményen volt február végi nyilatkozatában. A NOB egyetért abban, hogy a sportszervezetek részesedést kapjanak a sportfogadásokból származó bevételből, és támogatja, hogy a kormányzatok alakítsanak ki licencrendszert a fogadóirodák számára.

Jelenleg a legális sportfogadás különböző módon működik az egyes országokban, van ahol liberalizálták a piacot, máshol viszont erős a központi kontroll. Az Európai Unió a szerencsejátékok terén az állami monopóliumot biztosító törvények enyhítése felé tereli a tagországokat.

Forrás: reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Elmarad a műkorcsolya-világbajnokság Japánban

A Japánt sújtó, több ezer ember halálát okozó természeti katasztrófa miatt a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség [ISU] elhalasztotta a Tokióban március...

Close