műkorcsolya, rövidhír, Sportpolitika — 2011/03/16 at 10:10

Elmarad a műkorcsolya-világbajnokság Japánban

by

A Japánt sújtó, több ezer ember halálát okozó természeti katasztrófa miatt a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség [ISU] elhalasztotta a Tokióban március 21. és 27. közöttre tervezett műkorcsolya-világbajnokságot.

Múlt hét pénteken a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, amelynek epicentruma 240 km-re volt a fővárostól. Az országban valaha mért legnagyobb erejű földrengést szökőár követte, és a természeti katasztrófák következtében problémák adódtak a szigetország atomerőműveinek működésében. A híradások sok ezer halálos áldozatról és több mint tízezer eltűntről számolnak be, háztartások millió maradtak áram, vagy víz nélkül.

Bár az első jelentések még arról szóltak, hogy a világbajnokságnak otthont adó Jojogi Stadionban nem keletkezett kár, ezért megtartható a verseny, a kialakult nukleáris helyzet miatt egyre több kormány javasolja állampolgárainak, hogy lehetőleg ne utazzanak Japánba. Az ISU a helyi szövetséggel konzultálva végül a versenyzők, a nézők és a hivatalos személyzet biztonsága érdekében úgy döntött, hogy nem tarják meg a versenyt az eredetileg tervezett időpontban. Az új dátumról és az esetleges új helyszínről, vagy világbajnokság végeleges törléséről később határoznak.

A műkorcsolyán kívül egyéb nagyszabású sportrendezvények is elhalasztásra kerültek: törölték többek között az Ázsiai Bajnokok Ligája Japánban rendezendő mérkőzéseit, a japán labdarúgó-bajnokság márciusi fordulóit, valamint számos baseball rangadót.

UPDATE [2011.03.25.]

Az ISU döntése értelmében Moszkva adhat otthont a műkorcsolya-világbajnokságnak, miután Tokió kénytelen volt feladni rendezői jogát. A versenyeket április 24. és május 1. között tartják a Megasport Arénában.

Az orosz főváros mellett beugrónak pályázott még az osztrák Graz, a horvát Zágráb, a finn Turku, a kanadai Vancouver, valamint az egyesült államokbeli Colorado Springs és Lake Placid városa is.

Forrás: Associated Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Buzánszky Jenőt és Grosics Gyulát is a Nemzet Sportolójává választották

A kormány úgy döntött, hogy tizenkettőről tizenháromra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak maximálás számát, így az Aranycsapat két legendája,...

Close