rövidhír, Sportpolitika, többféle sportág — 2011/03/11 at 16:49

Buzánszky Jenőt és Grosics Gyulát is a Nemzet Sportolójává választották

by

A kormány úgy döntött, hogy tizenkettőről tizenháromra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak maximálás számát, így az Aranycsapat két legendája, a jobbhátvéd Buzánszky Jenő és a kapus Grosics Gyula egyszerre lehetnek kitüntetve.

A Nemzet Sportolója díjat 2004 óta ítélik oda, és azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók részesülhetnek a megtiszteltetésben, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. A cím egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető.

Egy díjazott halála esetén a többi kitüntetett egyhangú szavazással választ be egy másik sportolót. A kitüntetettek száma – a Nemzet Színésze díjhoz hasonlóan – eddig legfeljebb tizenkettő lehetett. Ezt a számot emelte tizenháromra a kormány a sportról szóló törvény módosításával, hogy a tavaly november 15-én elhunyt Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó helyére az Aranycsapat két legendás labdarúgója, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula egyszerre kerülhessen be.

Buzánszkyt és Grosicsot tíz jelölt közül választották ki, akik között az Index értesülése szerint ott volt Fábián László kajakos olimpiai bajnok, Monspart Sarolta tájfutó, Furkó Kálmán karate mester, Pézsa Tibor kardvívó olimpiai bajnok és Tóth Géza olimpiai ezüstérmes súlyemelő is.

A cím bruttó havi 500 ezer forint életjáradékkal jár. Jelenleg Albert Flórián [labdarúgó], Balczó András [öttusázó], Bíróné Keleti Ágnes [tornász], Földi Imre [súlyemelő], Gyarmati Dezső [vízilabdázó], dr. Hammerl László [sportlövő], Kulcsár Győző [vívó], Portisch Lajos [sakkozó], Rejtő Ildikó [vívó], Székely Éva [úszó] és Weltner Györgyné Ivánkay Mária [asztaliteniszező] a Nemzet Sportolói.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Online közösségi fogadóiroda indult

Megkezdte szolgáltatásait a Bodugi.com, amely magának követeli az első online közösségi fogadóiroda címet. A játékosok kapcsolatba léphetnek egymással, és egymás...

Close