rövidhír, Sportmarketing, téli olimpia — 2011/03/03 at 12:52

Bemutatták a 2014-es téli olimpia kabalafiguráit

by

Másfél órás élő televízió-műsor keretében választották ki Oroszországban a 2014-es téli olimpia kabaláit: a Szocsiban tartandó játékokat három állatfigura szimbolizálja. A paralimpia először kapott saját kabalákat, egy fénysugár és egy hópehely személyében.

A 2014-es szocsi olimpiai és paralimpiai játékok kabaláira kiírt pályázatra 24 ezer ötlet érkezett, ezekből választott ki a zsűri tizenegyet, amelyek közül az orosz állami televízió élő showműsorában 1,2 millió néző telefonhívása és sms-ei – a 2014-es számra lehetett az üzeneteket küldeni – alapján alakult ki a végső sorrend.


A legtöbb szavazatot a hópárduc [28%] kapta, majd a jegesmedve [18%] és a nyúl [16%] következett. A szervezők szerint a trió a győzelmi dobogó három fokát jelképezi.


A történelem során először a paralimpia saját kabalákat kapott. A fénysugárról és a hópehelyről viszont nem a nagyközönség döntött, hanem egy paralimpikonokból álló bizottság. A két lény egy távoli bolygóról érkezett és a végtelen lehetőségeket testesítik meg, amelyekkel a mozgássérült sportolók is rendelkeznek.

Szocsi 2014 paralimpia kabalafigurák
A szavazás nagy vihart kavart Oroszországban. Sem Dmitrij Medvegyev, az ország elnöke, sem Vlagyimir Putyin kormányfő nem volt elégedett a kimenetellel. Szerintük csak az általuk is favorizált, legtöbb voksot kapott hópárducot kellett volna egyetlen kabalának megtenni. Azt is kétségbe vonták, hogy a procedúra valóban a nép akaratát tükrözi, ugyanis az előzetes nem hivatalos szavazás mást mutatott. A nyertes szimbólumok közé nem került be sem Szocsi kedvence, a síelő delfin, sem az esélyesnek vélt Gyed Moroz, vagyis az orosz Télapó.

A Szocsi 2014 téli olimpia és paralimpia kabalafigurái
Az olimpiáknak 1972 óta készítenek kabalákat, amelyeknek célja, hogy bemutassák a rendező ország személyiségét és képviseljék az olimpiai értékeket – a kiválóságot, a barátságot és a tiszteletet. A 2014-es szocsi téli olimpia kabaláinak tervezői:

  • Oleg Serdecsnij – Jegesmedve
  • Vadim Pak – Hópárduc
  • Silvija Petrova – Nyúl
  • Natalia Balashova – Fénysugár
  • Anna Zhilinsky – Hópehely

Forrás: sochi2014.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Irán bojkottal fenyegeti a londoni olimpiát a logó miatt

Iráni képviselők ellenzik a 2012-es londoni olimpia logóját, azt állítva, hogy rasszista, mert nagyon hasonlít a „Zion” szóra, amely egy...

Close