Nincs előrelépés a Fradi-ügyben

by

A ferencvárosi labdarúgócsapatot működtető FTC Zrt. a nyilvánosság kizárásával tegnap tartotta a hét elején meghirdetett rendkívüli közgyűlését. A tulajdonos, Kevin McCabe személyesen nem vett részt, az angol üzletember érdekeit képviselő Alexander Gerstl vezérigazgató viszont az ülés végére lemondott. A társaságban öt százalékos tulajdonrészt birtokló Ferencvárosi Torna Clubtól Kubatov Gábor volt jelen, aki élve vétójogával, megakadályozta a zrt. végelszámolását.

Kevin McCabe tavay november óta hangoztatja, hogy nem kívánja tovább finanszírozni a Fradi labdarúgócsapatát, és vevőt keres. Még külföldi gazdasági lapokban is hirdette a klubot, eredménytelenül.
McCabe csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze, amely elindította a találgatásokat. Végül patthelyzet alakult ki: nem lett új tulajdonosa a Fradinak, de megszűnni sem fog. Mivel a közgyűlés a nyilvánosság kizárásával zajlott, álljon itt a labdarúgó zrt. hivatalos közleménye az ülés eredményeiről:

FTC logó

„A Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. 2011. február 17-i közgyűlésén a részvénytulajdonosok nem jutottak döntésre a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. további sorsát illetően.
A közgyűlésen Kevin McCabe úr képviselői a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. végelszámolását javasolták, mivel a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. fő tulajdonosának, Kevin McCabe úrnak, illetve az ő tulajdonában lévő vállaltoknak nem áll módjukban a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. további finanszírozása. Kevin McCabe úr 2008. április 9-től kezdődően biztosított teljes körű finanszírozást a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. részére, az általa vállalt határidőt – 2010 nyarát – több mint fél évvel meghaladó időtartamig.
Miután a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. az általa befizetett ÁFÁ-t több mint másfél éve nem kapja vissza az adóhatóságtól és a több százmillió forint visszatartására érdemi magyarázatot nem kapott, valamint azok a tények, hogy a szponzorok és a marketingcégek elfordultak a Zrt.-től, részben a már vállalt kötelezettségeiket sem teljesítve, McCabe úr részéről ellehetetlenítette finanszírozás további fenntartását.
Az elmúlt év folyamán számos kísérlet történt arra, hogy a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. részvényesei közé, illetve a Zrt. finanszírozásába, a sport és befektetői piacon szerepet játszó magyar társaságokat vonjon be. Ezek a kísérletek legtöbbször érdektelenség vagy tőkehiány miatt sorra kudarcot vallottak.
McCabe úr továbbra is fenntartja korábbi ígéretét és szándékát, hogy a Fradi labdarúgást és annak tulajdonát névleges összegért olyan magyar kézbe adja vissza, hogy azt továbbra is a magyar futball sport dicsőségét őrizze és öregbítse.
A Kevin McCabe által a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. végelszámolására tett javaslatát a vétójoggal rendelkező Ferencvárosi Torna Club nem szavazta meg. A közgyűlésen Alexander Gerstl igazgató azonnali hatállyal lemondott igazgatói tisztségéről. Indoklásul előadta, hogy nem ért egyet a többségi tulajdonos finanszírozás beszüntetésére vonatkozó döntésével valamint a közgyűlésen történtekkel, és mivel nem látta biztosítottnak a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. további működtetését és jövőjét.
A Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. további működéséről a tulajdonosok a későbbiekben összehívandó közgyűlésen döntenek.”

Fradi-stadion

Kiegészítésül annyit, hogy a Ferencvárosi Torna Clubtól, a zrt. igazgatótanácsába delegált Kubatov Gábor jelezte, hogy az egyesület szívesen átvenné a labdarúgócsapatot, illetve a futballhoz tartozó ingatlant. A lehetőségeket és a feltételeket egyelőre vizsgálják.

Forrás: NSO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

MIHÓK ILDIKÓ, az UNIQA marketing és kommunikációs vezetője

Megszólalnak a hazai sportmarketing, sportgazdaság piac szereplői a sportolóktól kezdve, az ügynökségeken át, az állami szféra érintettjeiig. Az egyéni vélemények...

Close