autósport, rövidhír, Sportgazdaság, Sportmarketing — 2011/02/10 at 15:14

Tőzsdére megy a Williams Forma 1 csapat

by

A Forma 1 világában elsőként a tulajdonosok tőzsdére viszik a Williams istállót. A részvényeknek közel 30 százaléka kerül nyilvános értékesítésre, de Sir Frank Williams, a csapat főnöke megtartja a többségi irányítást.

A Williams F1 kezdeti nyilvános ajánlattétele [IPO] szerint a részvények 27,4 százaléka lesz a nagyközönség számára elérhető. Egy darab részvény árát a szakértői becslések 24 és 29 euró közöttire tették, így a csapat teljes értéke 265 millió euró körül van.

A Williams F1
Sir Frank Williams, a szervezet atyja, 50,3 százalék részesedést megtartva 640 ezer részvényt bocsát áruba, amely hozzávetőlegesen 18 millió eurót hoz majd számára. Alapítótársa, Patrick Head tulajdonrésze nagyobb arányát, 1,7 millió részvényt értékesít, amivel várhatóan 51 millió euróhoz jut majd. Head is megtartja saját pozícióját a mérnökök vezetőjeként.

Frank Williams és Patrick Head a Williams F1 történelmének kezdetén
Az autóverseny rajongói számára a cég VIP lehetőséget biztosít: prémium tagokká válnak azok, akik 1 százaléknál nagyobb részesedést vásárolnak. Ezzel a futamok során üzleti vendéglátásban részesülnek, bejuthatnak a depóba a versenyek és tesztek előtt, valamint meghívást kapnak az évzáró vacsorára, ahol találkozhatnak a pilótákkal és a csapatvezetőkkel.

Frank Williams és Patrick Head a csapat versenyautói előtt
A vállalat azért kerül a frankfurti és nem az angliai főhadiszállása miatt indokoltnak tűnő londoni tőzsdén bevezetésre, mert ott nem kell közzétennie a közvetítési jogokra, pénzdíjakra vonatkozó, illetve a Forma 1-gyel kötött kereskedelmi szerződések részleteit.
Noha az istálló 2004-ben aratta legutóbbi futamgyőzelmét, 2009-ben 10,4, 2008-ban pedig 10,8 millió euró adózás előtti nyereséggel zárt. Igaz, tavaly sokat romlott a szervezet pénzügyi helyzete, a bevétel 15 százalékkal, a nyereség 44 százalékkal csökkent az első 10 hónapban a kevesebb szponzori pénznek köszönhetően, miután véget ért a Toyotával való motor-beszállítói kapcsolat.

Frank Williams és Patrick Head verseny közbeni megbeszélése
A Williams F1 távolabbi jövőre vonatkozó stratégiája, hogy kereskedelmi értékké tegye az üzemanyag-gazdaságos versenytechnológiáját és pilótaképzését a mindennapi életben. A tőzsdei bevezetés nem hoz új tőkét a cégbe, hanem a hosszú távon stabil tulajdonosi szerkezet kialakítás a cél.
Bernie Ecclestone, a Forma 1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa, támogatja a Williams F1 értékpapírpiaci törekvéseit.

Forrás: guardian.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az európai klubok figyelmeztették a FIFA-t

Az Európai Futballklubok Szervezete egy tegnapi sajtótájékoztatón kifejezte nemtetszését a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség működésével kapcsolatban, és arra kérte a FIFA-t,...

Close