labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/02/03 at 12:51

Rekordösszeget költöttek az angol klubok a téli átigazolási időszakban

by

Először regisztráltak több mint 200 millió font értékű játékos-mozgást a Premier League egyesületei a téli átigazolási időszak során. A piac szerkezete az időszaknak megfelelő volt: kevés klub fizetett magas összeget, és közvetlenül a határidő lejárta előtt volt a legnagyobb forgalom.

A 2008-as 175 millió fontos rekordnál 50 millióval többet, azaz 225 millió fontot költöttek játékosokra az angol Premier League egyesületei a télen. Az adat a világ gazdasági helyzetét tekintve meglepő, főleg annak tükrében, hogy egy évvel ezelőtt csupán 30 millió font értékben cseréltek mezt a futballisták.
Bár a nyárinál csendesebb januári időszakban jellemzően kevés klub igazán aktív, Dan Jones, a Deloitte Sport Üzleti Egységének munkatársa kiemelte, hogy az idei piac különösen polarizált volt, mert az összes költés 80 százaléka négy csapathoz – Chelsea, Liverpool, Manchester City és Aston Villa – és hat játékoshoz – Fernando Torres, Andy Carroll, Edin Dzeko, Luis Suarez, David Luiz és Darren Bent – köthető. Ráadásul a legnagyobb transzferek a határidő lejárta előtti utolsó napon születtek.

Fernando Torres a Chelsea mezével
A kifizetések 51 százaléka [115 milllió font] történt a Premier League-en belül, 47 százaléka [105 millió font] landolt külföldön és két százaléka [5 millió font] érkezett az alacsonyabb angol osztályokba. A nettó költés ¬– Premier League csapatok által külföldre, vagy alacsonyabb angol osztályokba átutalt összeg mínusz a Premier League csapatokhoz befolyt összeg – 90 millió font, amely szintén rekordnak számít maga nemében.

Átigazolási díjak a téli átigazolási időszakban
A Premier League szereplői bátrabban nyitották ki a kasszát az átigazolásokra, mint az olasz, spanyol, német vagy francia első osztály klubjai. A Deloitte munkatársai ezt a hűséges szurkolókra, modern stadionokra, hosszú távú TV-közvetítési és kereskedelmi szerződésekre alapozható, az átlagosnál biztonságosabb, kiszámíthatóbb gazdasági környezettel indokolták.

Átigazolási díjak az egész évet tekintve

Forrás: deloitte.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Mercedes és az Allianz kapcsolata tovább erősödött a Forma 1-ben

Az Allianz a Forma 1 központi szponzorációját egy kisebb együttműködési megállapodással egészítette ki, amelyet a Mercedes csapattal kötött. Mindkét partnerség...

Close