kosárlabda, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/01/31 at 16:55

A New York Knicks az NBA legértékesebb klubja

by

A Forbes magazin legújabb listája szerint New York Knicks letaszította a trónról a Los Angeles Lakers-t és a legértékesebb franchise lett az NBA-ben. Egy NBA klub átlagos értéke 369 millió dollár, amely 1 százalékos növekedés a tavalyihoz képest.

Az amerikai kosárlabda pénzügyeinek szokásos éves összegzését elvégezve, a Forbes magazin kiemeli, hogy a New York Knicks számára jövedelmező volt Amare Stoudemire leigazolása a Phenix Suns-ból. A csapat a 2001-2002-es szezon óta először adta el az összes bérletét, ráadásul a klub tulajdonosa, a Madison Square Garden vállalat – amelyik a Knicks otthonául szolgáló, azonos nevű csarnokot is üzemelteti – évi 30 millió dolláros szerződést kötött a JP Morgannel. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően a New York Knicks értéke 12 százalékkal nőtt, és 655 millió dollárral megszerezte az első helyett a 643 millió dollárt érő Los Angeles Lakers, valamint az 511 millióra taksált Chicago Bulls előtt.

Amare Stoudemire
Egy NBA franchise átlagos értéke 1 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. A 369 millió dollár azonban 2,6 százalékkal elmarad a két évvel ezelőtti 379 millió dolláros csúcshoz képest. A lista alján a Milwaukee Bucks található 258 millió dollárral, a Minnesota Timberwolves [264 millió dollár] és a Memphis Grizzlies után [266 millió dollár].

NBA pénz
Bár a Knicks sikeréhez nagyban hozzájárult Stoudemire személye, mégsem ő, hanem LeBron James bolygatta meg a leginkább az NBA pénzügyeit. A Cleveland Cavaliers-t a Miami Heat kedvéért elhagyó játékos a felelős egy személyben a klubértékben bekövetkezett legnagyobb növekedésért és csökkenésért is: a Miami Heatet 17 százalékkal tartják többre [425 millió dollár], a Cavaliers-ért pedig 26 százalékkal fizetnének kevesebbet [355 millió dollár] az egy évvel korábbinál.

LeBron James
A kedvezőtlen gazdasági viszonyok a liga egészét rosszul érintették. A klubok átlagos működési eredménye 22 százalékot esett, 6,1 millió dollár lett, és ez a legrosszabb adatot 2002-2003 óta. Még negatívabb, hogy a harmincból tizenhét franchise zárt veszteséggel, amihez hasonló a lockout miatt lerövidített 1998-1999-es óta nem fordult elő.
Az NFL-hez hasonlóan az NBA-ben sem biztos még a következő szezon jövője a kollektív szerződés lejárta miatt. A tárgyalások egyik kényes pontja a játékosok kosárlabdához kapcsolódó jövedelmének csökkentése. David Stern az NBA komisszárja 57 százalékról 40 százalék körülire szeretné ezt az arányt visszanyesni, 750 millió dollárt megtakarítva a költségeken.
A Forbes listája megtekinthető itt.

Forrás: forbes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Újabb ambush akcióra készül a Subway?

A kétszeres olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Apolo Ohnoval kötött egyéni szponzori szerződést a Subway. Az étteremlánc ambush marketinges előélete, és...

Close