labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság, UEFA — 2011/01/13 at 14:11

Rekord összegű veszteséget jelentettek az európai labdarúgó klubok

by

Közel kétszeresére nőtt a legjelentősebb európai labdarúgó klubok összesített veszteségállomány, derül ki az UEFA tanulmányából, amely 53 tagország 664 klubjának – ennek 90 százaléka hazája első osztályú bajnokságában szerepel – 2009-re vonatkozó pénzügyi jelentéseit elemzi.

A gazdasági hullámvölgy ellenére az európai élvonalbeli egyesületek aggregált bevétele 2009-ben 4,8 százalékkal nőtt, 11,7 milliárd euró rekordösszegen zárva. Ugyanakkor kiadásaik nagyobb mértékben, 9,3 százalékkal emelkedtek, amely összevontan elérte a 12,9 milliárd eurót. A klubok jövedelmezőségére a változás rossz hatással volt, és összesen 1,2 milliárd euró veszteséget eredményezett. Ez az eredmény 85 százalékkal rosszabb a 2008-ban regisztrált mélypontnál.

Eurólabda
A vizsgált egyesületek több mint fele jelentett veszteséget, 28 százalékuk komoly – legalább 20 százalékos – veszteséget. A likviditás hiányában az átigazolási piac szűkült, amely elsősorban a tehetségek nettó exportőreinek számító országokat – Franciaország, Hollandia, Portugália – érintette hátrányosan.
A legjelentősebb tétel a csapatok kiadásaiban továbbra is a játékosok fizetése, amely a korábbiakhoz képest tovább nőtt: 61 helyett 64 százalékot tesz ki az alkalmazottak bére.

Az UEFA központja
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, és Gianni Infantino a szervezet főtitkára egyaránt az UEFA Financial Fair Play fontosságát hangsúlyozta a helyzet megoldására. Mint ismeretes, a szabályozás lényege, hogy a klubok egyensúlyba hozzák a bevételeiket és a kiadásaikat. A Financial Fair Play-nek a bevezetési időszak után 2012-ben kell először megfelelni és a 2013/2014-es szezontól tervezi szankciók alkalmazását a szövetség.

Forrás: uefa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Puma King Finale – Facebook kampány

A Puma nagyszabású Facebook kampányt épített a King Finale nevű futballcipői 2011-es kiadásának bevezetése köré. A rajongók személyre szabható képet...

Close