FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/01/10 at 11:59

400 klub kap részesedést a világbajnokság bevételéből a FIFA-tól

by

A Barcelona áll azoknak a kluboknak a listája élén, amelyeket a FIFA kompenzációban részesít, mert játékosaik szerepeltek hazájuk nemzeti válogatottjában a dél-afrikai világbajnokságon. A tagszövetségek szerinti bontásban az angol kapja a legnagyobb összeget.

2008-ban született megállapodás a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, az UEFA és az egyesületek között, hogy a szövetségek kompenzációt fizetnek a válogatottakba elengedett játékosokért. Ennek megfelelően a FIFA 40 millió dollárt oszt szét 55 ország 400 klubja között, akik a világbajnokságon szereplő 736 labdarúgót adták.
A legnagyobb összeget a csapatok közül a Barcelona kapja, amelynek tizenhárom játékosa vett részt a tornán, ebből hét a világbajnok spanyol válogatottban. A második a Bayern München, hét, elődöntőt játszó német és két, a döntőt megjárt holland futballistájának köszönhetően, míg a dobogó harmadik fokára a Chelsea fért fel.

FIFA 2010
A kvóták alapját az egy játékosért járó 1600 dollár napi díj adja. Az óra a világbajnokság kezdete előtt két héttel kezd ketyegni és egy nappal azután áll meg, amikor az adott labdarúgó lejátszotta utolsó mérkőzését a tornán. Azok után a labdarúgók után jár kompenzáció, akiket neveztek a vb-re kijutó 32 válogatott 23 fős keretébe, függetlenül attól, hogy pályára léptek-e, vagy sem. Adott játékosért járó fejpénzt arányosan szétosztják az elmúlt két évben őt foglalkoztató klubok között.
A FIFA a közvetítési és kereskedelmi jogok értékesítéséből hozzávetőlegesen 3,4 milliárd dollár bevételre tett szert a dél-afrikai világbajnoksághoz kapcsolódó négy éves pénzügyi ciklusában. A pontos kimutatás – ezzel együtt a profitszámítás – márciusra készül el.

A 2010-es labdarúgó világbajnokság bevételéből részesedő TOP 5 klub:

1. Barcelona $866,267
2. Bayern München $778,667
3. Chelsea $762,667
4. Liverpool $695,600
5. Real Madrid $678,133

Tagszövetségek szerinti bontásban az angol végzett az élen összesen 5, 95 millió dollárral, amelyet a német és az olasz követett 4,74, illetve 3,88 millió dollárral. A teljes lista megtekinthető itt.

Dollárkupac
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a 2014-es brazil világbajnokságra 70 millió dollár kompenzációs összeget különített el.
A rendszer a 2008-as Európa-bajnokság után debütált. Az UEFA akkor 55 millió dollárt osztott szét 24 ország 180 klubja között.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nem tudta elmosni az eső a Winter Classic nézettségét

Noha az esőzések miatt az eredeti időpontnál hét órával később kezdődhetett csak az NHL hagyományosnak mondható újévindító, szabadtéri jégkorong-mérkőzése, mégis...

Close