interjú — 2010/12/27 at 14:55

GABORA JÁNOS, sportvezető

by

Gabora János a jótékonysági nemzetközi öregfiúk labdarúgó torna, a Gabora Gála ötletgazdája, főszervezője. Munkájának köszönhetően évről-évre olyan futball nagyságok cseleit, szemkápráztató megoldásait csodálhatja meg a salgótarjáni publikum, mint Nyilasi Tibor, Détári Lajos, Csucsánszky Zoltán, Ebedli Zoltán, vagy a fiatalabb generáció tagjai közül Illés Béla, Véber György, Lipcsei Péter.
Gabora János a vendéglátást tekinti igazi területének – 35 éves múlt áll mögötte ezen a téren –, de versenyszervezői képessége is vitathatatlan: január elején tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a gálát, amelynek teljes bevételét ezúttal is egy helyi, fiatalok nevelésével foglalkozó intézmény számára ajánlotta fel. Sportvezetői tevékenységét októberben Nógrád megyei Prima díjjal jutalmazták.

Kedves János, honnan ered a gála ötlete?

A kérdés éppen aktuális, ugyanis több mint két évtizeddel ezelőtt egyik szenteste a szülői házban édesapám felvetette, hogy miért nem szervezzük meg újra a pincér-zenész válogatottat, amely régen Salgótarjánban működött. Ez a gondolat adta az alapötletet. A következő évben meg is valósult a gála, mert az első torna tulajdonképpen a pincér-zenész válogatott és a Fradi öregfiúk mérkőzéséből állt.

A kezdetektől fogva az a Gabora Gála egyik legfőbb ismérve, hogy a teljes bevételt egy helyi – oktatási, vagy gyerekekkel, utánpótlással foglalkozó – intézmény számára ajánlja fel. A nemes gesztus nem szorul magyarázatra, mégis érdekelne, hogyan indult a kezdeményezés.

Szintén a családi körhöz kell visszakanyarodni, mert édesanyám a Nógrád Megyei Gyermek – és Ifjúságvédő Intézetben dolgozott, ahol minden nap találkoztunk a hátrányos helyzetű gyerekkel. Szerettünk volna rajtuk segíteni, így az első torna bevételét nekik ajánlottuk fel. Azóta pedig minden évben megkeres valamelyik helyi oktatási intézmény, vagy valamelyik sportklub utánpótlás vezetése. Az alig két hét múlva esedékes következő Gabora Gála teljes bevételét a salgótarjáni Gagarin Iskola kapja, amely 1994-ben már volt kedvezményezett, de a nyár folyamán a szülők közössége megkeresett, hogy az iskola sportpályájának felújításában tudnánk-e segíteni. Természetesen igent mondtam.

A gála előkészítése során melyik a nehezebb feladat: a sokszoros korábbi válogatottakkal teletűzdelt kerettel érkező csapatok leszervezése, vagy az anyagi feltételek előteremtése?

Sok más szervezővel ellentétben, akik súlyos pénzeket fektetnek a hírességek meghívásába, a torna rangjának köszönhetően én ma már abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem az a gondom, kit mondjak le, mert annyian szeretnének részt venni. A játékosok ráadásul saját költségükön utaznak, igaz rendkívüli vendéglátásban részesülnek, amely hozzátartozik a torna varázsához.
A másik oldalt tekintve, a gazdasági válság nekünk is megnehezítette a dolgunkat, de ha a támogatók tudják, hogy hova, milyen célra adnak, akkor, ha nem is annyit, mint a korábbi években, de segítenek. A Gabora Gála sajátossága, hogy a díjakat felajánlók saját maguk nyújthatják át a záróünnepségen a kiválasztottaknak az ajándékokat. Az anyagi hozzájárulást pedig közvetlenül a mindenkori kedvezményezett számlaszámára utalják a támogatók. Akik mellénk állnak, első kézből tapasztalják, hogy amit adnak, az célba is ér, és ez olyan bizalom kiépítését teszi lehetővé, amelyre lehet alapozni.

A Gabora Gáláknak nemcsak a labdarúgás hírességei, hanem más sportágak jeles képviselői, politikusok és neves közéleti személyiségek is állandó szereplői.

Így van, hagyományosak a bemutató- és gálamérkőzések, amelyek rendszerint nagy közönségsikert aratnak. Játszott már itt a magyar olimpiai és világbajnokok válogatottja, a kenusok, az ökölvívók vagy a birkózók válogatottja, de említhetném az orvosválogatottat, vagy éppen az idei két résztvevőt a Sport TV csapatát és a parlamenti válogatottat. A legimpozánsabb vendégjátékosunk eddig Lothar Matthaus volt, de kiemelném azt is, hogy két miniszterelnök – Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc -, illetve számos politikus és sportvezető – többek között Schmitt Pál, Deutsch Tamás, Dr. Ábrahám Attila, Elbert Gábor – vállalta már a torna fővédnöki szerepét.

Ennyi nagy név hallatán kire, vagy mire a legbüszkébb a Gabora Gálák története során?

Arra, hogy januárban már tizenkilencedik alkalommal hozzuk el Salgótarjánba az ország legjobb öregfiúk labdarúgóit, és az évek során összesen több mint 50 millió forinttal tudtunk hozzájárulni a helyi intézmények – sportcélú – működéséhez. Remélem, ez még sokáig folytatódhat, sok pénzt tudunk majd gyűjteni, mert ameddig az egészségem engedi, én csinálni fogom.

Gabora János a Nógrád megyei Prima díjjal a kezében

A következő Gabora Gála 2011. január 8-án kerül megrendezésre a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban a Ferencváros, a Videoton, az MTK, az Újpest, a Pécs, valamint a házigazda Salgó Hotel öregfiúk csapatainak részvételével. A bemutató mérkőzésen a Gyöngyös és a Coca Cola válogatottja méri össze erejét, míg a gálamérkőzések szereplői a Sport TV válogatottja, a parlamenti válogatott, valamint a Gabora Team lesznek. Az elmaradhatatlan sportereklye árverésen ezúttal a 90 éves jubileumát ünneplő SBTC legendái által aláírt labda, valamint az idei gála sztárvendége, Dzsudzsák Balázs dedikált PSV Eindhoven meze kerülnek kalapács alá. Bővebb információ a gála honlapján.

2 Comments

  1. SZIA CSASZI!
    GRATULÁLOK A JÓL SIKERÜLT GÁLÁHOZ!
    REMÉLEM AZ ELKÖVENDKÖZŐ IS ILYEN JÓ LESZ.

    ÜDV KARCSI

  2. Pingback: A “hagyományteremtő” « Nógrád sportja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nullszaldós a vancouveri téli olimpia

Az év eleji vancouveri téli olimpiát rendező bizottság utolsó ülésén elfogadta az esemény végleges költségvetését, amely szerint éppen annyit költöttek,...

Close