rövidhír, Sportgazdaság, téli olimpia — 2010/12/22 at 17:56

Nullszaldós a vancouveri téli olimpia

by

Az év eleji vancouveri téli olimpiát rendező bizottság utolsó ülésén elfogadta az esemény végleges költségvetését, amely szerint éppen annyit költöttek, mint amennyi bevételük volt.

Elkészült a 2010-es vancouveri téli olimpiai és paralimpiai játékokat szervező bizottság [VANOC] auditált mérlege. Az eredeti, 1,6 milliárd amerikai dolláros tervet némiképp túllépve, 1,88 milliárd dollárral zárt a VANOC, de sikerült nullszaldósra hozni a rendezvényt.

A vancouveri téli olimpia logója
A PricewaterhouseCoopers pénzügyi jelentése szerint eddig két-két és fél milliárd dollár jövedelmet termelt a téli olimpia a vancouveri és whistleri helyszíneket adó Brit Columbia tartománynak. Csak az idei év első három hónapjában 851 millió dollár GDP növekedést regisztráltak a régióban.
A legnagyobb hatást a foglalkoztatottságra gyakorolta az esemény, több mint 45 ezer munkahelyet teremtve. A turisztikai szektorban 460 millió dollárral volt nagyobb a forgalom 2010 első negyedévében az elmúlt hat év átlagánál. Ebből a szálláshelyek, illetve a vendéglátóhelyek egyaránt 130-130 millió dollárnyi szeletet hasítottak, míg a kiskereskedelmi egységek 100 milliónyit, a közlekedés 65 milliónyit, a pihenési- és szórakoztatóipar pedig több mint 30 milliónyit.

A vancouveri téli olimpia kabalafigurái
A játékok során az 1,54 millió jegy 97 százaléka gazdára talált, amely rekord a téli olimpiák történelmében.
Mélyebben el lehet merülni az adatokban a PricewaterhouseCoopers 2009-ről szóló ötös számú, illetve 2010 első negyedévének gazdasági hatásairól szóló hatos számú beszámolójában.

Forrás: vancouver2010.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 millió fontot fektet be az Angol Labdarúgó Szövetség a professzionális női fociba

Az Angol Labdarúgó Szövetség [FA] részletes terveket adott ki egy nyolccsapatos professzionális női labdarúgó bajnokságot indításról. A Women's Super League...

Close