labdarúgás, női sportok, rövidhír, Sportmarketing — 2010/12/21 at 19:53

3 millió fontot fektet be az Angol Labdarúgó Szövetség a professzionális női fociba

by

Az Angol Labdarúgó Szövetség [FA] részletes terveket adott ki egy nyolccsapatos professzionális női labdarúgó bajnokságot indításról. A Women’s Super League [WSL] első idénye 2011-ben áprilisától augusztusig tart, és több Premier League klub női egyesülete is az indulók között van.

Az Angol Labdarúgó Szövetség lassan, de biztosan szeretné felvirágoztatni a női labdarúgást az országban. Ennek érdekében hajlandó 3 millió fontot befektetni egy nyolccsapatos professzionális bajnokság megszervezésébe, amelynek első idénye jövőre indul. Az összeg magában fogalja a kluboknak nyújtott támogatást és 20 válogatott labdarúgó központi szerződését.
A tehetséges játékosok egyenlő eloszlásának reményében fizetési sapka lesz érvényben, egyesületenként négy női futballistának engedélyezve 20 ezer font éves fizetésnél magasabbat, amelyet a kluboknak saját maguknak kell kigazdálkodniuk. Mivel az Egyesült Államokban a Women’s Professional Soccer [WPS] ligában 20.500 font az átlagfizetés, nemzetközi sztárok felbukkanása nem várható a kezdetekben. „Hogy őszinte legyek, rengeteg talentum van a világban, de az én célom az, hogy a Women’s Super League [WSL] hazai tehetségeket termeljen. Örülnék, ha egy teljesen angol bajnokság lenne, amelyik ösztönző a fiatalok számára, hogy focizni kezdjenek”- mondta Hope Powell, az angol válogatott menedzsere.
Az FA televíziós szerződést kötött az ESPN csatornával, 30 perces összefoglalókra és öt mérkőzés élő közvetítésére. Bevételt ugyan nem fogni kapni a szövetség, de a programok gyártási költségeit sem kell állnia, amely ritkaság a női sportok világában.

Női fociszurkolók
A gondokkal küzdő amerikai példa, a WPS mellett az FA a sikeres rendezés érdekében a német és holland bajnokságokat is megvizsgálta. A Women’s Super League mérkőzéseit alacsony jegyárak mellett, kisméretű stadionokban tartják majd, mert hangulatos, családbarát atmoszféra kialakítása a cél. „Nem szeretnénk túl hamar, túl nagyok lenni. Nem lesz a semmiből hirtelen több csapatnyi profi labdarúgónk. Más modellt alkalmazunk, amely fenntartható. Az Egyesült Államokban túl sokat invesztáltak a fizetésekbe és nincs annyi bevételük, amely ezt fedezné” – nyilatkozta Kelly Simmons az FA női szakágának egyik vezetője. Majd hozzátett, reméli, hogy két-három éven belül a liga megáll a saját lábán, és nem lesz szükség a szövetség ekkora mértékű támogatására, valamint a televíziós társaságok hajlandók lesznek közvetítési díjat fizetni.
Women’s Super League csapatai: Arsenal Ladies, Birmingham City Ladies, Bristol Academy Women’s FC, Chelsea Ladies, Doncaster Rovers Belles, Everton Ladies, Lincoln Ladies, Liverpool Ladies.

Forrás: guardian.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

McCabe már a Financial Times-ban is árulja a Fradit

Kevin McCabe a Ferencváros labdarúgó csapatának tulajdonosa a múlt héten az orosz Vedomosztyi nevű lapban adott fel újsághirdetést befektető partnert...

Close