labdarúgás, Sportgazdaság, Sportpolitika, UEFA — 2010/12/08 at 18:08

Benyomások Platiniről

by

Budapesten tett látogatást Michel Platini, az UEFA elnöke. Miután találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőivel – Csányi Sándor elnök, Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár képviselte az MLSZ-t – kora délután egy félórás sajtótájékoztató keretében a média munkatársai számára is rendelkezésre állt és jó kedélyűen, őszintén válaszolt a feltett kérdésekre. Lehetőségem volt részt venni a sajtótájékoztatón, így nem hagytam ki, hogy személyes tapasztalatokat szerezzek az európai labdarúgás vezetőjével kapcsolatban.

A kijelölt sajtóteremben a televíziósok és fotósok ölre menő helyezkedéséből érződött, hogy egy fontos vezető személyiségre várunk. Majd amikor megjelent Michel Platini szakadatlanul villogtak a vakuk. Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke mosolyogva, a két oldalt állóknak folyamatosan köszöngetve foglalta el a helyét a pódiumon.

Az újságírók kérdései Platini előtt egy jópofa történetet mesélt el. Tettetett rosszallással adta elő, hogy vendéglátói körbekísérték a Vörösmarty téren található karácsonyi vásárban, és ott fedezte fel, hogy Magyarországon különleges csemegének számít a kakashere pörkölt. Mint igazi franciának, rossz volt belegondolnia, hogy mennyi kakast – hazája nemzeti szimbólumát – kellett az étel elkészítéséhez feláldozni.

Michel Platini az MLSZ vezetői és Orbán Viktor miniszterelnök körében
A rövid sajtótájékoztató során kevés sportmarketing vagy sportgazdasági témát érintettünk. Viszont arra talán kevesen számítottak, hogy Platini félreteszi a diplomatikusságot arra a kérdésre, lát-e reális esélyt, hogy Magyarország belátható időn belül Európa-bajnokságot, vagy európai kupadöntőt rendezhessen. Őszintén megmondta, hogy a legutóbbi próbálkozásunk nem sikerült túl jól, és nincs egyetlen stadionunk sem, amely alkalmas lenne egy komoly nemzetközi téttel bíró mérkőzés megrendezésére. Felhívta a figyelmet, hogy 2016-tól már 24 csapatos lesz az Európa-bajnokság, amelynek vendégül látásához az eddiginél több létesítmény és több pénz kell. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke próbálta védeni a mundér becsületét, kiemelve, hogy Orbán Viktor a reggeli megbeszélés során megerősítette ígéretét egy új stadion építésére a Puskás Ferenc Stadion helyén, valamint emlékeztetve, hogy Debrecenben is új aréna épül. A két stadion pedig egy olyan folyamat kezdete, amelyre már lehet alapozni.

Imre Mátyás, Michel Platini, Csányi Sándor és Berzi Sándor

Platini megnyilatkozása, hogy nem azt mondta, amit mindenki hallani szeretett volna, hanem azt, ami a realitáshoz közelebb álló saját elképzelése, számomra szimpatikus volt. Segített megérteni azt, hogy több vitatott intézkedése mögött hasonló hozzáállás található. Az UEFA Financial Fair Play bevezetése, vagy az alacsonyabb besorolású európai bajnokcsapatok kiemelése a Bajnokok Ligájában a top bajnokságok harmadik-negyedik helyezettjeivel szemben – lásd a Debrecen esete -, lehet, hogy nem a nagyobb hatalommal rendelkezők érdeke szerint történt, viszont az eredeti eszmékhez közelít és a realitások talaja felé húzza az elszállni látszó futball-léggömböket.

Csányi Sándor, Michel Platini és Orbán Viktor
Michel Platini hivatalos útja során egyébként meghallgatta az MLSZ elnökségének új elképzeléseit, köztük a szövetségi struktúraváltás lépéseit, és a hazai fejlesztési programokat. Orbán Viktor miniszterelnökkel pedig áttekintették a magyar és a nemzetközi futball aktuális helyzetét, valamint egyeztettek, melyek azok a problémák, amelyekben Magyarország az EU soros elnökeként januártól sokat tehet az előrelépés érdekében. A fogadási csalások felszámolása, az utánpótláskorú játékosok védelme, a rasszizmus elleni harc ugyanis túlmutatnak a nemzeti és nemzetközi szövetségek hatáskörén, és ezeket a kérdéseket az Európai Unió segítsége nélkül nem lehet orvosolni.

Michel Platini a Csányi Sándortól kapott ajándék válogatott mezzel

A sajtótájékoztatón elhangzott részletek elolvashatók az MLSZ honlapján.

Képek forrása: mlsz.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Energiagazdaságos stadiont kap a Philadelphia Eagles

Az NFL-ben szereplő Philadelphia Eagles a Solar Blue cég segítségével nagyszabású stadion-újjáépítési programba kezd, amelynek célja, hogy energiabaráttá alakítsák otthonukat,...

Close