FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/12/01 at 13:49

Holnap dönt a FIFA a 2018-as és a 2022-es vb helyszíneiről

by

Célegyenesbe érkezett a 2018-as és a 2022-es labdarúgó világbajnokságok rendezési jogaiért folytatott küzdelem. 11 ország 9 pályázatnák van még lehetősége, hogy egyenként félórás prezentáció keretében kijátsszák utolsó kártyáikat. A kandidálókról, a döntéshozókról és a szavazás menetéről minden, amit tudni érdemes.

Az összes érdekelt Zürichben tartózkodik, hogy a holnapi szavazás előtt még minden tőle telhetőt megtegyen a pályázata sikere érdekében. A legfontosabb információk rendszerezve:

Rotációs elv:
2007 októberében módosított utoljára a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] a rotációs politikáján. Az új elv szerint a hat kontinentális szövetség – UEFA [Európa], AFC [Ázsia], CAF [Afrika], CONCACAF [Észak- és Közép-Amerika, valamint karibi térség], CONMEBOL [Dél-Amerika], OFC [Óceánia] – közül a legutóbbi világbajnokságot rendező szervezet tagjait automatikusan kizárják a következő két világbajnokság pályázói közül.

A pályázók:
2018-ra: Anglia, Belgium és Hollandia közösen, Oroszország, Spanyolország és Portugália közösen
2022-re: Ausztrália, Dél-Korea, Japán, Katar, USA

A döntéshozók:
A FIFA végrehajtó bizottságának tagjai. Eredetileg 24-en lettek volna, de a múlt hónapban kettő képviselőt korrupciós ügyek miatt eltiltott a nemzetközi szövetség. A 22 szavazó tehát:
Sepp Blatter – elnök [Svájc], Julio Grondona [Argentína], Issa Hayatou [Kamerun], Chung Mong-joon [Dél-Korea], Jack Warner [Trinidad és Tobago], Angel Maria Villar [Spanyolország], Michel Platini [Franciaország], Geoff Thompson [Anglia], Michel D’Hooghe [Belgium], Ricardo Teixeira [Brazília], Mohamed Bin Hammam [Katar], Senes Erzik [Törökország], Chuck Blazer [USA], Worawi Makudi [Thaiföld], Nicolas Leoz [Paraguay], Junji Ogura [Japán], Marios Lefkaritis [Ciprus], Jacques Anouma [Elefátcsontpart], Franz Beckenbauer [Németország], Rafael Salguero [Guatemala], Hany Abo Rida [Egyiptom], Vitaly Mutko [Oroszország].

A döntéshozás menete:
Minden végrehajtó bizottsági tag egy szavazattal rendelkezik. A nyertes pályázatnak a voksok 50 százalékát plusz egy szavazatot kell megszereznie. Ha az első körben ez nem sikerül, a legkevesebb szavazatot gyűjtött pályázat kiesik, és új kör kezdődik. A folyamat addig tart, amíg valamelyik pályázat meg nem szerzi a szükséges mennyiségű voksot. Ha az utolsó két versenyben maradt pályázatra ugyannyi szavazat érkezik, akkor az elnök szava dönt.

Prezentációk:
A szavazás előtt a kandidálóknak lehetőségük van utolsó prezentációjuk bemutatására a végrehajtó bizottság előtt. Mindegyik bemutató maximum 30 perces lehet, és az alábbi menetrend szerint kezdődnek:

12.01 Szerda
14:00 [CET] – Ausztrália
15:00 – Dél-Korea
16:00 – Katar
17:00 – USA
18:00 – Japán

12.02 Csütörtök
9:00 – Belgium és Hollandia
10:00 – Spanyolország és Portugália
11:00 – Anglia
12:00 – Oroszország

Eredményhirdetés:
A végrehajtó bizottság a prezentációkat követően, 15 órától titkos szavazással zárt ülést tart. Először a 2018-as helyszínről születik döntés, majd a 2022-esről. Az eredményhirdetés 16 órára van meghirdetve, de a FIFA szerint a szavazási folyamat elhúzódása esetén késhet a bejelentés.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Újabb FIFA-tagok megvesztegetéséről kerültek elő bizonyítékok

A következő két labdarúgó világbajnokság helyszíneiről döntő csütörtöki szavazás előtt a FIFA végrehajtó bizottságának újabb három tagja keveredett korrupció gyanújába...

Close