labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/11/24 at 18:14

Brazília reptér gondokkal küzd a foci vb és az olimpia előtt

by

Szégyenben maradhat Brazília az idejétmúlt és túlzsúfolt repülőterei miatt a 2014-es labdarúgó világbajnokság, valamint a 2016-os olimpia rendezése alatt. Az ország sportminisztere elismerte, hogy sürgős változásokra van szükség.

Orlando Silva, brazil sportminiszter a rio de janeiroi Soccerex konferencián fejezte ki aggodalmát, hogy a világversenyek rendezési jogának elnyerése óta nem történt elegendő fejlődés a reptér helyzetet illetően, pedig a hosszú távú utazások szinte kizárólag légi úton kivitelezhetők az országban.
„Figyelembe véve, hogy ezek kiemelkedő profilú események, valamint azt, hogy Brazília egy kontinensnyi állam, amelyben csak repülővel lehet kényelmes közlekedni, megállapítható, hogy a reptereink jelentik számunkra a legnagyobb kockázatot”- mondta Silva.

Rio de Janeiro
Brazíliában fejletlen a távolsági vonathálózat és az autópályák nagy része romos állapotban van, ugyanakkor a következő labdarúgó világbajnokságnak otthont adó városok több ezer kilométerre találhatók egymástól. Legmesszebbre, mintegy 4500 kilométerre a délen található Porto Allegre és az Amazóniában fekvő Manaus fekszik egymástól.
A McKinsey konzultációs vállalat legutóbbi riportja szerint 2009 végén Brazília húsz legnagyobb reptere közül hét küzdött túlzsúfoltsággal mind az utasok, mind a gépek kiszolgálását illetően, amely gyakran vezetett késésekhez vagy járattörlésekhez. A tanulmány rávilágít arra, hogy az ország repterei 126 millió utast tudnak kezelni évente, amely egyelőre éppen elég a jelenlegi 111 milliós igény kielégítésére, de 2014-re ez várhatóan 146 millióra fog emelkedni. A világbajnokság idejére még plusz 6 millió országjáró érkezésére számítanak.

Sorbanállás a reptéren
A legtöbb kritika a lassú cselekvésért az Infraerot érte. A kormány tulajdonában lévő vállalat üzemelteti az állam 67 legnagyobb repteréti. Az Infraero rendelkezik egy speciálisan a világbajnokság miatt készített befektetési tervvel. Eszerint 2014-ig 3,8 milliárd dollárt költ majd a légi infrastruktúra fejlesztésére, elsősorban a 12 rendező városra koncentrálva. A McKinsey felmérése alapján azonban legalább 4,9 milliárd dolláros invesztációra lenne szükség és húsz légikikötő rendbehozatalára.

Forrás: ft.com

One Comment

  1. Pingback: Gondok a 2014-es vb előkészületeivel | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Kiheverték a válságot az amerikai major ligák

A 2010-re szóló előrejelzések átlagosan 7,6 százalékos növekedést mutatnak a négy nagy amerikai liga sportszponzorációs bevételeiben. Tavaly az Egyesült Államok...

Close