kosárlabda, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/10/26 at 15:39

Gazdásági okokból csökkenhet az NBA létszáma

by

David Stern, az NBA komiszáriusa szerint elképzelhető, hogy néhány csapattól megválnak a liga pénzügyi gondjainak megoldása érdekében. Az NBA vezetői hamarosan asztalhoz ülnek a játékosok képviselőivel a jövő nyáron lejáró kollektív szerződés újratárgyalására, ahol napirenden lesz a felvetés.

Az NBA vezetői 300-350 millió dollár körüli veszteséggel számolnak a ma rajtoló új szezonban, amely gazdasági változásokat tesz szükségszerűvé. „A liga ebben a formában addig életképes, amíg vannak tulajdonosok, akik hajlandók finanszírozni a veszteséget. Hosszú távon ez nem egy fenntartható üzleti modell, és mi sem támogatjuk. Változtatni kell” – nyilatkozta David Stern.
Az NBA és a játékosok között jelenleg életben lévő munkaszerződés jövő év június 30-án jár le. A liga az újratárgyalás során szeretné elérni a kosarasok fizetésének összességében 700-800 millió dollárral való csökkentését. Ezzel a lépéssel a bérek egyharmadát vennék el, és ez hosszú egyezkedési folyamatot vetít előre, amely a 2011-2012-es szezont is veszélyeztetheti.
Lehetséges megoldásként a néhány csapattól való megválás is felmerült. „Ez egy kényes téma számomra, mert 27 éve nemcsak az NBA létszámának fenntartásán dolgozom keményen, de menet közben bővítettük is néhánnyal. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a szűkítésről is beszélni fogunk a játékosok képviselőivel, és eldöntjük, vannak-e olyan városok és csapatok, amelyek a jelenlegi gazdasági kihívásoknak nem felelnek meg” – mondta Stern.
A pályán és gazdaságilag egyaránt gyengén szereplő klubok azonnal hangot adtak aggodalmuknak. Stern azonban igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hangsúlyozva, hogy a bevétel-elosztási rendszer átalakításával a kisebb piacot jelentő egyesületeket is jövedelmezővé szeretnék tenni, nem pedig megszüntetni őket.

David Stern, az NBA komiszárja

Forrás: news.yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az adidas hosszabbított a Chelsea-vel

A Chelsea labdarúgó klub nyolc évvel meghosszabbította mezgyártójával és globális partnerével, az adidas-szal kötött szerződését. Angol sajtóértesülések szerint a megállapodás...

Close