labdarúgás, rövidhír, Sportmarketing — 2010/10/22 at 16:34

A FIFA egy lépéssel közelebb került a gólbíró-rendszer bevezetéséhez

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályalkotó testülete, az IFAB [International Football Association Board] Walesben ülésezett a héten, ahol újratárgyalták a modern technológia alkalmazásának lehetőségét a futballpályákon. A szervezet meghatározta a kritériumait a videóbíró-rendszerekre vonatkozóan.

A FIFA a nyári dél-afrikai labdarúgó világbajnokság során került a közvélemény nyomása alá a mérkőzések eredményeit befolyásoló játékvezetői tévedések miatt, amelyek a fejlett technológia használatával elkerülhetők lettek volna. A nemzetközi szövetség a torna után határozott úgy, hogy még idén újra megvizsgálják a videóbíró bevezetését.
A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB a soros walesi ülésén megerősítette a FIFA szándékát, és a jövő hónap végére tűzte ki a határidőt, ameddig a pályázatokat várja. Korábban több elképzelés is felvetődött, hogy milyen esetekben lehetne videóbírót alkalmazni, de a szervezet csak a gólvonalat figyelő technológiai megoldások vizsgálatára hajlandó, a leshelyzetek, büntetők megítéléséhez a játékvezetők továbbra sem kapnak technológiai segítséget. A gólbíró-rendszereknek az IFAB határozata szerint a következőknek kell megfelelniük:

  • A rendszernek pontosnak kell lennie
  • Annak jelzése, hogy gól született-e vagy sem azonnali kell legyen, egy másodpercen belül meg kell történnie
  • Csak a mérkőzés játékvezetője és hivatalos segítői kapnak jelzést arról, hogy gól született-e vagy sem

A benyújtott pályázatok közül az arra érdemeseket független szakértő cégek fogják tesztelni és az IFAB jövő márciusi ülésén számolnak be az eredményekről. Ha az IFAB végül minden követelményt kielégítőnek találja valamelyik megoldást, akkor szavazással dönt a bevezetéséről. Az IFAB-ban a FIFA rendelkezik négy szavazati joggal, valamint az angol, skót, walesi és észak-ír szövetség eggyel-eggyel.
Eddig 13 videóbíró-rendszert terjesztettek a FIFA elé.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Készül az Európai Olimpiai Játékok terve

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszövetségének XVII. közgyűlésén az európai szervezet vezetője, Patrick Hickey, a jelenleg tanulmányozás alatt álló Európai Játékok...

Close