olimpia, rövidhír, Sportpolitika — 2010/10/21 at 12:42

Készül az Európai Olimpiai Játékok terve

by

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszövetségének XVII. közgyűlésén az európai szervezet vezetője, Patrick Hickey, a jelenleg tanulmányozás alatt álló Európai Játékok létrehozásáról beszélt, amelyet a pánamerikai és ázsiai játékok mintájára kívánnak megvalósítani.

Acapulcóban, a mexikói üdülővárosban zajlik a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszövetségének [ANOC] XVII. közgyűlése, amelyen 205 tagország képviselői az olimpiai mozgalmat érintő legfontosabb kérdéseket vitatják meg. A csúcstalálkozó az öt kontinentális olimpiai szövetség elnökeinek beszámolójával vette kezdetét.
Az európai vezető, az ír Patrick Hickey az Európai Játékok bevezetéséről tartott hosszabb előadást. Az Európai Olimpiai Bizottságok Szövetsége [ENOC] megvalósíthatósági tanulmányt készíttet az Európai Játékok létrehozásáról, amely a négyévente rendezett nyári olimpiai játékok közé illeszkedne. A nemzetközi versenynaptár rendkívül zsúfolt, ezért nehéz lesz neki időpontot találni, de a következő, londoni rendezésű olimpia, illetve az Európai Unió – amely mindig igyekszik a térség összetartását erősítő platformok mellé állni – támogatása megfelelő háttér lehet a kezdeményezéshez.
Az olimpia európai kiadása a Pánamerikai Játékoknak [a nyári olimpiákat megelőző évben tartják] és az Ázsiai Játékoknak [a nyári olimpiákat követő második évben tartják] lenne a versenytársa, és azokhoz hasonló módon az olimpiai sportágak szerepelnének a programjában.
Hickey elmondta, hogy már ebben a stádiumban is élénk a kereskedelmi érdeklődés az ötlet iránt, és kérte a tagországok támogatását, valamint szükség szerinti közreműködését.

Forrás: mob.hu, telegraph.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Adakoznak a magyar válogatott ászai

Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland, a magyar labdarúgó válogatott két vezéregyénisége nemes emberi tulajdonságokról tett tanúbizonyságot. A sportolók egy-egy millió...

Close