FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/10/01 at 15:56

Életbe lépett a FIFA átigazolási rendszere

by

A mai naptól teljes fordulatszámon működik a FIFA nemzetközi átigazolásokat felügyelő rendszere, a kötelezően használandó Transfer Matching System. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azt reméli a bevezetésétől, hogy a játékos-, és pénzmozgások gyorsabbá, egyszerűbbé, és ami a legfontosabb – pénzügyileg – átláthatóbbá válnak.

A FIFA Transfer Matching System [TMS] 2008 februárjában indult teszt jelleggel 18 országban – köztük Magyarországon -, de azóta az összes FIFA tagszervezet csatlakozott a hálózathoz, amely több mint 3600 egyesület érintettségét jelenti.
A rendszer csak abban az esetben hagy jóvá egy tranzakciót, ha mindkét érintett klub ugyanazokat az információkat viszi be. Összességében több mint 30 adat szükséges egy átigazoláshoz, olyanok, mint a játékos azonosítója, a klubok adatai, a fizetés összege, ideje, banki információk,  játékosügynökök adatai, előző kluboknak fizetendő szolidaritási, nevelési járulék. A TMS teljes mértékben kiváltja a korábbi papír alapú rendszert, tehát fel kell tölteni a háttér-dokumentációt – munkavállalási-, és átigazolási szerződéseket, személyi iratokat – is.
„Történelmi pillanat a labdarúgás számára. A TMS viszonylag egyszerű online rendszer, de óriási hatással lesz a játékosok nemzetközi transzferjeire. A futballhatóságok részletes információkhoz jutnak minden ügylet esetében. A legfontosabb, hogy növeli az átláthatóságot, és fontos lépés a pénzmosás elleni harcban, valamint a fiatal focisták védelmében” – nyilatkozta Sepp Blatter, a FIFA elnöke.
A TMS dokumentálja a játékosok klubcsere-történetét, így biztosítva a megfelelő kompenzáció kalkulálását a nevelőegyesületek részére. A szövetség reméli továbbá, hogy a rendszer segít felszámolni a pénzmosást, csökkenteni a korhatár alatti labdarúgók transzferjeinek számát, megszüntetni a – Dél-Amerikában elterjedt – harmadik fél általi jogtulajdonlásokat, valamint arra kényszeríteni a klubokat, hogy ne az átigazolási időszak utolsó pillanatára hagyják a szerződések megkötését.
A nemzetközi átigazolási piacot éves szinten 20-30 ezer ügyletet lebonyolító, 1 milliárd dollár forgalmú szegmensnek becsülik a szakértők.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Egyedülálló sportcipőmúzeum Somoskőn

A Salgótarjáni Ugrógála Cipőmúzeuma a verseny új helyszínén, Somoskőn található. A gyönyörű természeti környezetben fekvő nógrádi településen a Bazalt Panzióban...

Close