atlétika, Sportmarketing — 2010/09/30 at 16:34

Egyedülálló sportcipőmúzeum Somoskőn

by

A Salgótarjáni Ugrógála Cipőmúzeuma a verseny új helyszínén, Somoskőn található. A gyönyörű természeti környezetben fekvő nógrádi településen a Bazalt Panzióban rendezte be Angyal János, az ugrógálák ötletgazdája és versenyigazgatója a világon egyedülálló gyűjteményt. Az itt látható cipők gazdái több mint 65 felnőtt világrekordot állítottak fel, 15 világbajnokságot és 10 olimpiai bajnoki címet nyertek. A kiállításon olyan sztárok dedikált lábbelijei láthatók, mint Szergej Bubka, Javier Sotomayor, Charles Austin, Jelena Iszinbajeva vagy Blanka Vlasics.

Bár a Cipőmúzeum 2007 decemberében nyílt meg, a gondolat már 1996-ban kezdett körvonalazódni. Egy kedves történet során ekkor került az első kézjeggyel ellátott versenycipő Angyal János tulajdonába.
Történt, hogy hosszas szervezés után sikerült Atlanta friss olimpia bajnokát, Charles Austint meghívni az ugrógála sztárvendégének. Az amerikai atléta a repülőgépen olvasta, hogy élőben sohasem látott nagy kedvence, Michael Jackson koncertezik a bajnokság előtti este Budapesten. Molnár Zoltán, a Népstadion akkori főigazgatója szerzett neki két jegyet az egyébként telt házas koncertre, Angyal János pedig három ugrógálás pólóval – egyet-egyet szánt Jacksonnak, Austinnak, illetve az Ugrógálának – indította útnak Salgótarjánból. Austint végül a koncert utáni fogadásra is meghívták, ahol átadott egy ajándékpólót és szerette volna aláíratni a másik kettőt az énekessel. Maglepetésére Jackson azt mondta neki: “Én megasztár vagyok, de olimpiai bajnok soha nem lehetek. Fantasztikus ember vagy”.
Mondani sem kell mekkora volt Austin boldogsága, aki a másnapi versenyt követően búcsúzáskor köszönetképpen Angyal Jánosnak ajándékozta kézjegyével ellátott olimpiai cipőjét.

Austin lábbelije sokáig egyedül árválkodott, de aztán elkezdtek gyűlni az ereklyék, és végül 2007 végén megnyílt a kiállítás, amelyet Angyal János egykori közeli barátjának, az egy évvel korábban elhunyt Gyulai István emlékének ajánlott. Gyulai István amellett, hogy az Ugrógála fővédnöke volt a Telesport munkatársaként, valamint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség [IAAF] főtitkáraként rengeteg tett a bajnokság népszerűsítéséért és a sztárok elhozataláért.

Maga a gyűjtemény páratlan. Az ugrósport krémje hagyta itt szöges cipőjét. Természetesen mindannyian résztvevői voltak valamikor a gálának.
A vitrin legfelső sorában olyan atléták dedikált lábbelijei láthatók, akik jelenleg is versenyszámuk világcsúcstartói. Szergej Bubka 35-ször döntötte meg a férfi rúdugrás rekordját, 1993-ban a Fő téren ugrott, Salgótarján akkor szerepelt először az Eurosporton. Javier Sotomayor a férfi magasugrás világcsúcstartója 245 centiméterrel, világ- és olimpiai bajnok. Négyszer nyert az ugrógálán, 2001-ben Somoskőn búcsúzott pályafutásától. Jelena Iszinbajeva jelenleg is aktív versenyző, a női rúdugrás világrekordere, világ- és olimpiai bajnok. Végül Stefka Kosztadinova, Atlanta olimpiai bajnoka, a női magasugrás világcsúcstartója, világbajnoka, 1987 óta 209 centiméterrel tartja a rekordot. Napjainkban a Bolgár Olimpiai Bizottság elnökeként tevékenykedik.
Persze az alsóbb sorokba szorult cipők gazdái sem kisebb nevek, olimpiai és világbajnokokkal folytatódik a sor. Blanka Vlasics világbajnok magasugrónő, Stefan Holm Athén olimpiai bajnok magasugrója, a már említett Charles Austin, vagy a magyar hölgyek közül az egyedüliként 2 méter felett ugró Győrffy Dóra és a fedettpályás világrekorder Mátay Andrea – az ugrógála örökös tudósítója – szögese mind megtalálható a kiállításon.
Egy kisebb helyiségben pedig hivatalos világrekordokat jelölő szinteken elhelyezett lécek segítenek rácsodálkozni, micsoda elképesztő magasságokban repkednek a legjobbak.

A somoskői cipőmúzeumnak nagyon kellemes hangulata van. Hamar át lehet nézni a lényeget, de könnyű elveszni a részletekben. A látogatást érdemes összekötni egy könnyű túrával a környék hegyeit borító erdőkben, vagy a történelmi Somoskői Várhoz tett sétával.
A kiállítás megtekintése ingyenes, viszont azoknak, akik kíváncsiak Angyal János hozzáértő, rendkívül kedves idegenvezetésére, valamint az ereklyékhez kapcsolódó történetekre, ajánlott előzetesen időpontot egyeztetni az Ugrógála honlapján található elérhetőségek egyikén.

Az itt látható képek ízelítőül szolgálnak, a több mint 60 fotóból álló teljes album megtekinthető a Picasa profilunkon.

Az Angyal Jánossal készített interjú elolvasható itt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Kreatív Livestrong promóció a Facebookon

A hétszeres Tour De France győztes Lance Armstrong alapítványa, a Livestrong Foundation nagyszabású Facebook akcióba kezdett, hogy a hétvégén 100...

Close