labdarúgás, Sportgazdaság, UEFA — 2010/09/17 at 12:58

UEFA Bajnokok Ligája vs Európa Liga

by

Egy évvel ezelőtt a Debrecen Bajnokok Ligája csoportkörbe kerülésével központi téma volt a legrangosabb európai klubverseny díjazása. Idén a Loki a második számú kupasorozatban, a tavaly életre hívott Európa Liga főtábláján gyűjthet további nemzetközi tapasztalatokat és eurómilliókat. Azt eddig is mindenki gondolta, hogy a két liga közel sem egy kategória, sem sportszakmai, sem gazdasági tekintetben, de most sor került a számszerűsítésre.

Angol, olasz, német vagy spanyol sztárcsapatok óriási csalódásként élik meg, ha nem sikerül a Bajnokok Ligájába jutniuk és „csupán” az Európa Ligában kell helyt állniuk, valamint kiadásaikat is alaposan áttervezik, mert tudják, hogy sokkal kevesebb bevétellel számolhatnak. A magyar kluboknak ugyanakkor a más gazdasági lépték miatt még a második számú kupasorozatban való részvétel is fedezheti egy éves teljes költségvetésüket – a közvetítési jogdíjakkal, magasabb szponzori és jegybevételekkel kiegészítve mindenképp.

Előre megállapított prémiumrendszer
Nézzük rendszerezve, hogy milyen nagyságrendekről beszélünk a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga esetében.
[A táblázatban szereplő összegek euróban értendők]

 Bajnokok LigájaEurópa Liga
Csoportkörbe jutás3,9 millió640 ezer
Meccsprémium
a csoportkörben
550 ezer60 ezer
Legjobb 32-200 ezer
Nyolcaddöntők3 millió300 ezer
Negyeddöntők3,3 millió400 ezer
Elődöntők4,2 millió700 ezer
Második hely5,6 millió2 millió
Győztes díja9 millió3 millió

A táblázat fix pénzdíjakat tartalmaz, amelyekhez jön még a teljesítményarányos extra kereseti lehetőség. A BL-ben 800 ezer euróval honorálnak minden győzelmet, és 400 ezer euróval a döntetlent, az EL-ben pedig 140 ezer euró ért egy nyert meccs, valamint 70 ezer eurót a pontosztozkodás.
Rövid számolás után megkapjuk, ha egy csapat minden csoportmérkőzését megnyerve lép tovább a kieséses szakaszba, akkor az a Bajnokok Ligájában 15 millió eurót [3,9 + 6×0,55 + 6×0,8 + 3] jelent, az Európa Ligában pedig 2,04 millió eurót [0,64 + 6×0,06 + 6×0,14 + 0,3]. Ha a klub folytatja a menetelést, és meg sem áll a BL győzelemig, akkor 31 millió eurót tehet zsebre csak az UEFA által kitűzött prémiumokból, míg az EL bajnokának kasszája hasonló körülmények között 6,44 millió euróval gyarapszik. A különbség tehát valóban érezhető.

Szezon végi juttatások
Arról nem is beszélve, hogy a média- és marketingjuttatásokban, amelyeket az UEFA csepegtet vissza – piacméret, teljesítmény és egyéb tényezők alapján – a kluboknak a központi értékesítés után, szintén jelentős eltérések találhatók a két sorozatban.
A tavalyi szezon végén a Bajnokok Ligája 32 résztvevője között 746,4 millió eurót osztott szét a szövetség ilyen jogcímen. 408,6 millió euró származott kereskedelmi bevételekből és 337,8 millió a közvetítési jogdíjakból. Érzékeltetésképpen a két döntős részesedései: az Inter 19,6 millió eurót, míg a Bayern München 19 milliót kapott.
Az Európa Ligában ennek alig ötöde, 134,96 millió euró került a közös kalapba 56 klub [48 a csoportkörből + 8 kieső a BL főtáblájáról] számára. 80,96 millió eurót jelentett a kereskedelmi bevétel és 54 milliót a televíziós közvetítések. Gera Zoltán csapata, a döntőben alulmaradó Fulham például 5,2 millió euróval toldotta meg a pályán keresett összeget a jogdíjakból kapott részesedéssel.

Adatok: uefa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Kevesebb turistára számítanak a britek az olimpia évében

A britek nemzeti turisztikai hivatala, a VisitBritain szerint összességében kevesebb külföldi vendég várható az országba 2012-ben. Az olimpia ugyanis hosszú...

Close