jégkorong, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/09/14 at 12:58

Újabb csavar a legfurcsább NHL bérezési ügyben

by

Amikor már úgy tűnt, végleg lezárult az Ilja Kovalcsuk és a New Jersey Devils közötti megaszerződés egész nyáron át tartó huzavonája, az észak-amerikai profi jégkorongliga [NHL] tegnap komoly büntetéssel sújtotta a Devilst. A fizetési sapka megkerülésére tett kísérlet miatt 3 millió dolláros bírságot szabott ki és elvett két draft lehetőséget a csapattól.

Ilja KovalcsukJúlius közepén a 27 éves orosz sztár 17 évre állapodott meg az Ördögekkel, amely alatt 102 millió dollárt kapott volna. Az NHL ezt a szerződést először érvénytelenítette, majd semmisnek nyilvánította, mert úgy ítélte meg, az érdekes szerkezetű, korai évek hangsúlyos bérfizetési tervezet a fizetési sapka kijátszására irányult. Kovalcsuknak az első 10 évben összesen 95 millió dollár járt volna, míg az utolsó öt évben – amikor a játékos már a negyvenes éveiben járna, valószínűleg visszavonultan a hokitól – csupán 550 ezer dollár idényenként. Viszont a fizetési sapka szempontjából lényeges szerződése teljes időtartamára számolt átlagos fizetése a trükközéssel csak évi 6 millió dollárt tett volna ki, ami kigazdálkodható az egész csapatra vonatkozó 59,4 millió dolláros keretből.
Az NHL Játékosok Szövetsége [NHLPA] azonban védelmébe vette Kovalcsukot, és az NHL- lel közösen új, súlyozásos számítási módszert dolgozott ki az öt évnél hosszabb, a szerződés korai szakaszában magasabb fizetést biztosító megállapodásokra, amely egyébként nem ritka a ligában. Az új metódus alapján az NHL szeptember elején elfogadta Kovalcsuk módosított szerződését, amely 15 évre köti a Devilshez 100 millió dollárért.
A kedélyek megnyugodtak, mindenki kezdte azt hinni, hogy végleg lezárult a szövevényes bérezési ügy, amikor az NHL tegnap komoly büntetést szabott ki a Devilsre az eredeti szerződéstervezettel a fizetési sapka kijátszásra tett kísérlet miatt. A new jersey-i csapatnak 3 millió dollár bírságot kell fizetnie és elestek a 2011-es draft harmadik körös választási joguktól, valamint a következő négy évben le kell mondaniuk valamelyik saját maguk által megjelölt első körös választásukról is.
Az NHL az ítélettel lezártnak tekinti az ügyet, a Devils képviselői egyelőre nem nyilatkoztak, hogy fellebbeznek-e.

Forrás: nhl.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Triatlon világbajnokság 2010 Budapest

Szeptember 8. és 12. között Budapest adott otthon a 2010-es ITU Triatlon világbajnokság hetedik, egyben utolsó állomásának, amely a dupla...

Close