olimpia, rövidhír, Sportgazdaság, Sportpolitika — 2010/09/10 at 15:19

Rendezte pénzügyi vitáját a Nemzetközi és az Amerikai Olimpiai Bizottság

by

Hosszú ideje tartó nézeteltérés felszámolásához került egy nagy lépéssel közelebb a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] és az Amerikai Olimpiai Bizottság [USOC]. Az USOC a korábbitól eltérően hajlandó hozzájárulni a játékok szervezési költségeihez, és kész újratárgyalni a közvetítési jogdíjakból származó jövedelem elosztásának feltételeit, amelyből eddig a többi nemzethez képest jóval nagyobb arányban részesült.

Évek óta feszült volt a viszony a Nemzetközi és az Amerikai Olimpiai Bizottság között, ami miatt az Egyesült Államok kezdett elszigetelődni az olimpiai mozgalomtól. Bár hivatalosan ezt sosem jelentették ki, de ennek tudható be, hogy 2005-ben New York 2012-es pályázata, tavaly pedig Chicago 2016-os jelentkezése bukott el a Játékok helyszínéről való szavazás korai szakaszában.
Az utóbbi időben azonban mindkét fél nyitott a másik irányába és törekedtek az egyre kényelmetlenebbé váló konfliktus feloldására. Tavaly Denverben kezdődtek a tárgyalások, majd a februári téli olimpia idején Vancouver-ben, valamint a múlt havi szingapúri első ifjúsági olimpián folytatódtak. Első lépésként a két szervezet képviselői megegyeztek, hogy az USOC 18 millió dollárral járul hozzá a NOB téli és nyári olimpiai szervezési költségeihez, amelyből eddig a többi – kétszáznál is több – tagbizottságtól eltérően nem vette ki a részét.
Az enyhülés utat nyithat a komolyabb problémák tárgyalásához, vagyis a függőben lévő jövedelem-elosztási viták rendezéséhez. Az USOC régi szerződéseknek köszönhetően jelen állás szerint 20 százalékkal részesedik a NOB globális szponzori bevételeiből, valamint 12 százalékot kap az Egyesült Államokra vonatkozó közvetítési jogdíjakból, amely arányok a többi nemzeti bizottság véleménye szerint indokolatlanul magasak. A másik nagy vihart kavaró ügy az USOC azon terve volt, hogy saját olimpiai TV csatornát hozzon létre, megtorpedózva ezzel a NOB televíziós szerződéseit Amerikában. Ezzel érzékeny veszteséget okozott volna a NOB-nak, hiszen egyik legfontosabb bevételi forrását, az egyesült államokbeli közvetítési jogok értékesítését veszíthette volna el.
„Nagyon örülök, hogy a Játékok költségeinek kérdését magunk mögött tudhatjuk, és átfogóbb megbeszélésekbe kezdhetünk. Azok a tárgyalások nehezek és bonyolultak lesznek, de segít minket az a tény, hogy konstruktív párbeszédet folytathatunk, ami néhány hónapja még elképzelhetetlen lett volna” nyilatkozta Scott Blackmun, az USOC vezetője.

Forrás: ap.org

2 Comments

  1. Pingback: Elkezdődtek a pénzügyi megbeszélések az Amerikai és a Nemzetközi Olimpia Bizottság között | Sportsmarketing

  2. Pingback: Az NBC 4,4 milliárd dollárt fizetett 4 olimpia amerikai közvetítési jogáért | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Jövőre már húsz futam a Forma 1-ben, de marad a 12 csapat

A Nemzetközi Automobil Szövetség [FIA] döntése értelmében jövőre az Indiai Nagydíjjal húsz futamosra bővül a Forma 1 versenynaptára. A minden...

Close