A Feyenoordé lehet Európa első nullenergia-stadionja

by

Az Eneco, holland energiavállat által végzett kutatás szerint a Feyenoord új stadionja lehet a leginkább környezetbarát komplexum Európában. A gyors technikai fejlődésnek köszönhetően a 2017-re tervezett átadásig akár a teljes önellátóság is elérhető lesz az energiafelhasználás terén.

A legendás De Kuip stadion utódja mindössze néhány száz méterre épül majd a nagy elődtől Rotterdamban. A Maas folyó partjára tervezett komplexum a helyszín adottságait kihasználva érhetné el optimális esetben, hogy saját maga állítsa elő azt az energiamennyiséget, amit felhasznál.
Az Eneco által kivitelezett tanulmány többek között a Bayern Münchennek otthont adó Allianz Arénát vette alapul a lehetőségek feltárása során. A világítórendszer, a játéktér szerkezete, az éttermek és a szurkolói szektorok kerültek összehasonlításra a jelenlegivel, hogy minél modernebb épület lehessen az új De Kuip.

Az új De Kuip látványterve
A javasolt környezetbarát megoldások magukba foglalnák az energiatakarékos világítás kiépítését, az ipari termelésből visszamaradó hő hasznosítását, valamint a Maas vizének felhasználását a hűtőrendszerben. Az Eneco tanulmánya szerint a széndioxid kibocsátás közel 60 százalékkal csökkenthető lenne az új stadionban a kortársakhoz képest. A tervezők öt év múlva olyan modern napelemekkel számolnak, amelyekkel beborítható a létesítmény, és ha sikerül a szélenergia befogását is megvalósítani, akkor a stadion teljesen önellátó lehet az energiafelhasználás terén.
„Szándékosan nem korlátoztuk a kutatásunkat Hollandiára. Jó néhány stadiont bejártunk Európában, hogy annyi információt gyűjtsünk, amennyi lehetséges, és nemcsak az alkalmazott technológiákat vizsgáltuk, hanem az érintett felek – klubok, hatóságok, városvezetés – együttműködését is” – nyilatkozta a projektről Rens Knegt, az Eneco képviselője.
„Az új stadionunk Európa egyik legfejlettebb komplexuma lesz. Kitüntetett figyelmet kap majd a befogadóképessége és vonzereje miatt, de azzal, hogy nullenergiássá tesszük, megmutatjuk társadalmi felelősségvállalásunkat” – tette hozzá Jan van Merwijk, stadionigazgató.
A 80 ezer férőhelyesre tervezett új De Kuip fontos szerepet játszik Belgium és Hollandia közös 2018-as vb-pályázatában, amelynek egyik legfőbb kampányeleme éppen a környezettudatosság.

Forrás: thebid.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az ukrán kormány ötödével csökkentette az Euro 2012 büdzséjét

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságnak Lengyelországgal közösen otthont adó Ukrajna vezetése bejelentette, hogy az eredeti 9 milliárd dollárról 7 milliárdra csökkenti...

Close