labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/09/03 at 11:09

Az ukrán kormány ötödével csökkentette az Euro 2012 büdzséjét

by

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságnak Lengyelországgal közösen otthont adó Ukrajna vezetése bejelentette, hogy az eredeti 9 milliárd dollárról 7 milliárdra csökkenti a rendezésre szánt keretet. Az elvonás elsősorban infrastrukturális és autópálya építési beruházásokat érint.

Euro 2012 új logóA futballrajongók körében komoly aggodalmat váltott ki az ukrán kormány bejelentése, amely szerint az eredeti elképzelésekhez képest 22 százalékkal kevesebbet költenek a két év múlva esedékes labdarúgó Európa-bajnokság előkészületeire és lebonyolítására. Mivel a költségvetés csökkentése az úthálózat és az infrastruktúra fejlesztését érinti leginkább, a szurkolók a mérkőzések helyszínei közti közlekedés, valamint a repterekre, szálláshelyekre való eljutás zökkenőmentességét látják veszélyeztetve.
Borisz Kolesznyikov miniszterelnök-helyettes azonban tagadta, hogy az állami hozzájárulás jelentős elvonása rontaná a turisták Európa-bajnokság nyújtotta élményeit, próbálva mindenkit megnyugtatni, hogy nem lesz gond a közlekedéssel sem. „Elmaradtunk a menetrendtől. Úgy terveztük, hogy sokat költünk autópálya építésre, de most arra kényszerülünk, hogy a stratégiailag legfontosabb utakra koncentráljunk. Ezek az országhatártól, illetve a repterektől a stadionokhoz, szállodákhoz vezető utak, valamint a rendező városok körüli gyűrűk. Számításaink szerint 7 milliárd dollárnál nem fogunk többet költeni” – nyilatkozta Kolesznyikov.
„Nem könnyű megmondani, hogy mennyit nyerhet az ország a rendezéssel. Ami biztos, modern stadionjaink és reptereink lesznek és teljesen új infrastruktúránk. Ez az igazi kincs” – utalt arra az ukrán politikus, hogy a legrangosabb nemzetek közötti UEFA esemény lebonyolítását esetleg pénzügyi veszteséggel zárhatják.
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra a szervezők 750 ezer vendégszurkolót várnak. A torna rendezési költségét előzetesen 18 milliárd dollárra becsülték, amelynek fele üzleti befektetőktől származik.
A mérkőzéseknek – ukrán részről – otthont adó városok: Kijev [a döntő kijelölt helyszíne], Harkov, Lviv és Donyeck.

Forrás: guardian.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Eladó a Sólyomszem technológia

A tulajdonosai piacra viszik a teniszben és krikettben használt labdakövető technológia, a Sólyomszem mögött álló céget. Olyan vevőt szeretnének találni,...

Close