labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/09/01 at 16:36

Keveset költöttek a Premier League klubok a nyári átigazolási időszakban

by

Négy éve nem áldoztak olyan keveset játékosokra az angol első osztály egyesületei, mint idén nyáron. A Manchester City nagybevásárlása ellenére a tavalyihoz képest 100 millió fonttal, vagyis 22 százalékkal volt alacsonyabb az összes pénzkiadás.

A Deloitte könyvvizsgáló cég jelentése szerint, míg az elmúlt három nyár mindegyikén 450-500 millió fontért igazoltak labdarúgókat a Premier League klubjai, addig a tegnap véget ért átigazolási időszakban megálltak 350 millió fontnál. Dan Jones, a Deloitte Sport Üzleti Egységének munkatársa elsősorban az új tulajdonosok hiányában és abban látta a piac inaktivitásának okait, hogy az egyesületek inkább a megbillent pénzügyi egyensúlyuk helyreállítására törekedtek.
A nettó költés – Premier League csapatok által külföldre, vagy alacsonyabb angol osztályokba átutalt összeg mínusz a Premier League csapatokhoz befolyt összeg – ugyanakkor a 2007-es és 2008-as évhez hasonlóan 190 millió font körül van, amely duplája a tavalyinak. Ebből 175 millió ment a tengerentúlra és 12 millió az alacsonyabb angol osztályokba. Az egy évvel ezelőtti alacsonynak számító 80 millió fontos nettó költés annak köszönhető, hogy egyedül a Real Madridtól 110 millió font áramlott a Premier League-be.
Érdemes kiemelni, hogy a tengerentúl kedvelt piac volt az idén az angol klubok körében. 260 millió fontért vettek onnan játékost, amely az összes kiadás háromnegyede és 66 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A tengerentúli klubok jóval kevésbé érdeklődtek a Premier League labdarúgói iránt, ami a nettó költés adataiból is kiolvasható.
Bár a hazai nevelésű játékosokra új szabályok léptek életbe, a Deloitte rámutat, hogy az angol első osztályon belül alacsony volt a játékosok vándorlása. Mindössze 70 millió font, azaz a teljes kiadás 20 százaléka cserélt gazdát a Premier League-en belül. Ugyanez az adat tavaly 48 százalék volt.
A top csapatok közül a Chelsea, a Manchester United és a Liverpool is több mint 25 millió fontért erősítette meg játékosállományát, de a Manchester City számított a legaktívabbnak a piacon, egyedül 125 millió fontot költve, amely az összes kiadás 36 százaléka.
Az olasz, spanyol, német és francia első osztályú bajnokságok egyesületei szintén óvatosabbak voltak idén nyáron. Mindegyik országban 25-40 százalékos csökkenést regisztráltak. Összehasonlításképpen Olaszországban 260, Spanyolországban 240 millió fontot költöttek összesen a csapatok.

Forrás: deloitte.com

One Comment

  1. Pingback: Kinyíltak az európai klubok pénztárcái a nyáron | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Gyulay Zsolt a Hungaroring új elnök-vezérigazgatója

Ahogyan várható volt, Palik László kilenc év után távozik az állami többségi tulajdonban lévő Hungaroring Sport Zrt. éléről. Helyét elnök-vezérigazgatóként...

Close